Paikalliset

Lääkäreiden väestövastuu poistuu – Keusoten mukaan toimivia hoitosuhteita ei pureta

Väestövastuun purkaminen voi Keusoten edustajien mukaan jopa nopeuttaa lääkärille pääsemistä.

Arkisto/ Tiina Örn

Nurmijärven Uutisiin on tullut viime aikoina yhteydenottoja kuntalaisilta, joita huolestuttaa useiden terveyskeskuslääkäreiden irtisanoutuminen.

Yhteydenottajat pelkäävät myös omalääkäri- ja hoitajajärjestelmän purkamista sekä sitä, etteivät voisi enää jatkossa asioida tuttujen terveydenhoidon ammattilaisten kanssa.

– Kaksi pitkäaikaista lääkäriä on irtisanoutunut, mutta syitä en voi tietenkään kertoa. Toinen heistä on Klaukkalan terveysasemalta ja toinen Kirkonkylän terveyskeskuksesta, kertoo osastopalveluiden ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengts Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä.

Hänen muistuttaa, että Keusote hoitaa jatkossakin Nurmijärven sosiaali- ja terveyspalveut sekä Klaukkalassa, Kirkonkylällä että Rajamäellä.

Kesäsijaisiksi on hänen mukaansa palkattu normaaliin tapaan viidennen vuosikurssin lääketieteen kandidaatteja, joilla on oikeus toimia terveyskeskuslääkäreinä.

Kahta irtisanoutunutta lääkäriä sijaistamaan on palkattu kaksi valmistunutta lääkäriä sekä yksi osa-aikainen yleislääketieteen erikoislääkäri, jonka on tarkoitus aloittaa tehtävässään myöhemmin syksyllä.

Mäkelä-Bengtsin mukaan Keusoteen kuuluvien pienten terveysasemien virat ovat yleensä täynnä.

– Tiettyä vaihtuvuutta on, mutta meillä on myös pitkäaikaisia, kokeneita sijaisia, jotka usein hakevat näitä virkoja, hän kertoo.

Mäkelä-Bengtsin mukaan irtisanoutuneiden lääkärien virat avataan haettaviksi sen jälkeen, kun kuntayhtymän paikallinen lääkäreiden virkaehtosopimus on valmis.

Keusote on yhdenmukaistamassa lääkäreidensä palkkausjärjestelmää siten, että palkkaperusteet ovat yhtenäiset. Tämä mahdollistaa yhtenäiset toimintatavat myös potilasohjauksessa.

Väestövastuujärjestelmässä lääkäri tai lääkärin ja terveydenhoitajan muodostama työpari hoitaa kaikki tietyltä alueelta terveyskeskuksen asiakkaiksi tulevat potilaat. Palkkaus määräytyy väestömäärän mukaan. Muun kuin oman väestön käynneistä voidaan maksaa erillistä korvausta.

Avopalveluiden päällikön Susanna Pitkäsen mukaan Nurmijärvi on ainoa Keusoten kunnista, joissa yhä noudatetaan palkkauksessa väestövastuujärjestelmää. Tämän lisäksi osa Hyvinkään kaupungin lääkäreistä on väestövastuupalkkauksessa. Nurmijärven ja Hyvinkään väestövastuulääkäreiden palkkaperusteet eivät ole täysin samat.

– Väestövastuujärjestelmä oli aikaisemmin käytössä suurimmassa osassa kuntia, mutta sitä on pikkuhiljaa purettu, Pitkänen kertoo.

Uusi palkkausjärjestelmä ei Pitkäsen ja Mäkelä-Bengtsin mukaan tarkoita olemassa olevien hoitosuhteiden purkamista, vaan kyse on siitä, millaisin perustein lääkärit saavat palkkansa.

– Uusi järjestelmä voi jopa merkitä asiakkaalle joustoa, sillä jatkossa hän voi saada asiasta riippuen nopeammin ajan myös muulle kuin omalle lääkärille, Pitkänen sanoo.

Uuteen palkkausjärjestelmään siirtyminen tapahtuu Pitkäsen mukaan yt-neuvottelujen kautta.

– Pyrimme kustannusneutraaliuteen eli siihen, etteivät palkat nouse eivätkä laske, Pitkänen sanoo.

Keusoten henkilöstöhallinnossa valmistellaan parhaillaan uuteen palkkausjärjestelmään siirtymistä. Päätöksiä asiasta tehdään aikaisintaan syksyllä.

Kun uuteen järjestelmään on siirrytty, jokainen Keusoten asiakas saa Päivi Mäkelä-Bengtsin mukaan oman yhteyshenkilön.

– Yhteyshenkilön avulla haluamme varmistaa hyvän hoitosuhteen. Keusotella ei ole suunnitelmia perua toimivia hoitosuhteita, eihän se ole kenenkään edun mukaista.

Oletko tyytyväinen Nurmijärven terveyspalveluihin?

Kyllä
69% (27 ääntä)
Ei
31% (12 ääntä)
Ääniä yhteensä: 39

Tieto

Keski-Uudenmaan soten tavoitteet

Turvata asukkaiden toimivat ja tarpeenmukaiset sote-palvelut alueella.

Varmistaa asukkaiden osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet.

Luoda vaikuttava sote-palveluiden järjestämismalli yhteistyössä eri toimijoiden ja asiakkaiden kanssa kasvattamatta kokonaiskustannuksia.

Keski-Uudenmaan soteen kuuluu kuusi kuntaa, joiden alueella kuntayhtymä järjestää kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Keusoten jäsenkunnat ovat Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Porninen ja Tuusula.

Keusoteen siirryttiin näissä kunnissa 1.1.2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Potilastietojen rekisteri Keusotelle7.6.2019 08.00
Eri järjestelmät hankaloittavat Keusoten toimintaa – Apotti yhteiseen käyttöön?22.5.2019 09.35
Alle 20-vuotiaat saavat pian ehkäisyn maksutta – Keusote aloittaa kokeilun16.5.2019 06.10
Kiljavan sairaala siirtyi Keusotelle – sairaalan toimintamalli arvioidaan uudelleen26.4.2019 10.00
Hoitokotien valvonta tehostuu – Keusote aloittaa myös ennalta ilmoittamattomat käynnit7.3.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat