Ruoka

Näin teet tortillasta luksusta – queso frescoa, kanaa tai tonnikalaa sisään ja päälle mangosalsaa, tomaattisalsaa ja minttukastikketta

Marko Puumalainen

Unohda sika-nauta, herne-maissi-paprika ja tunkkaiset tacokastikkeet. Tortilloista saa herkullista ja korkeatasoista ruokaa, kun vain jaksaa nähdä hieman vaivaa.

Tortilloissa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon tuoreita elementtejä: tuoretonnikalaa purkkitonnikalan sijaan, tuoretta chiliä tacokastikkeiden sijaan ja niin edelleen.

Salsatkin on helppo tehdä itse, ja kaikki jutussa esitellyt salsat sopivat kaikkien täytevaihtoehtojen kanssa.

Kaikki täytteet, kastikkeet ja yrtit kannattaa panna kulhoihin, joista jokainen syöjä voi koota oman annoksensa.

Yrttejä ei voi olla koskaan liikaa, nachot puolestaan antavat tortilloille rapean suutuntuman.

Limen mehua voi vielä puristaa tortillan päälle ennen sen taittelemista syömäkuntoon. Raikas lopputulos palkitsee. Kyytipojaksi kevyttä olutta, alkoholilla tai ilman.

 

Tonnikalatortillat

  • n. 120 g tuoretta tonnikalaa pihveinä per syöjä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • soijakastiketta
  • puolikkaan limen mehu
  • minttukastiketta (ks. resepti)
  • (tortillalettuja, tuoreita yrttejä, chiliä, nachoja)

1. Jos käytät pakastetonnikalaa, sulata pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Suolaa ja pippuroi tonnikalapihvit kevyesti. Ole varovainen suolan kanssa, sitä lisätään vielä lopuksi.

3. Paista pihvit kuumalla pannulla öljyssä. 1–2 minuuttia per puoli riittää, pihvin paksuudesta riippuen.

4. Mausta paiston aikana tilkalla soijakastiketta. Purista lopuksi puolikkaan limen mehu pihvien päälle.

5. Leikkaa pihvit suupaloiksi. Mausta palojen leikkauspinnat vielä sormisuolalla.

6. Täytä tortilla tonnikalapaloilla, minttukastikkeella, tuoreilla yrteillä, tuoreella chilillä ja murennetuilla nachoilla.

 

Kanatortillat neljälle

  • 1,2 kg broilerin reisileikettä tai muuta luullista broileria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 tl garam masalaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • punainen chili pilkottuna
  • (jos haluaa tulisempaa, voi käyttää habaneroja)
  • valkosipulinkynsi pilkottuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl siirappia
  • 0,33 dl olutta tai vettä
  • mangosalsaa (ks. resepti)
  • (tortillalettuja, tuoreita yrttejä, chiliä, nachoja)

1. Suolaa ja pippuroi kanat. Laita ne uunivuokaan ja hiero mausteet, chili, valkosipuli sekä öljy ja siirappi kanojen pintaan. Lisää lopuksi olut tai vesi.

2. Anna hautua uunissa miedolla lämmöllä (n. 120 astetta) vähintään kaksi tuntia, kunnes liha irtoaa luista ”kuin itsestään”.

3. Riivi liha irti luista syvälle lautaselle tai tarjoiluastiaan. Kaada lihan päälle vuoan pohjalle muodostunut liemi.

4. Täytä tortilla kanalla, mangosalsalla, tuoreilla yrteillä ja tuoreella chilillä. Murenna lopuksi päälle vielä jokunen nacho.



Queso fresco -tortillat neljälle

  • 300–350 g (paketillinen) queso fresco -juustoa
  • 2 punaista paprikaa
  • 250 g mustapapuja
  • puolikas punainen chili
  • puolikkaan limen mehu
  • tomaattisalsaa (ks. resepti)
  • (tortillalettuja, tuoreita yrttejä, chiliä, nachoja)

1. Leikkaa juusto kuutioiksi ja paista pannulla tilkassa öljyä kullanruskeiksi. Purista limen mehua juustopaloille paiston päätteeksi.

2. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista siemenet. Paahda lohkot uunin grillivastuksen alla pinnaltaan mustiksi.

3. Irrota paprikoiden mustunut pinta ja leikkaa paprikanlihat paloiksi.

4. Huuhtele mustapavut runsaassa vedessä. Lämmitä ne kattilassa tilkassa öljyä pilkotun chilin kanssa.

5. Täytä tortilla juustolla, paprikalla, pavuilla ja tomaattisalsalla. Lisää tuoreita yrttejä ja chiliä ja murenna päälle jokunen nacho.

 

Mangosalsa

  • iso kypsä mango
  • punainen chili
  • pieni punasipuli
  • 1 rkl limen mehua
  • sokeria, suolaa, mustapippuria

1. Pilko mango kuutioiksi. Leikkaa chili.

2. Silppua punasipuli mahdollisimman hienoksi.

3. Yhdistä tuoreaineet kulhossa. Mausta suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria.

4. Purista päälle noin ruokalusikallinen limen mehua.

5. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

 

Tomaattisalsa

  • 5 tomaattia
  • pieni punasipuli
  • kourallinen persiljaa
  • 2 tl balsamicoa
  • oliiviöljyä
  • sokeria, suolaa, mustapippuria

1. Leikkaa tomaattien kova keskiosa pois ja kuutioi tomaatinliha.

2. Silppua punasipuli mahdollisimman pieneksi. Silppua persilja.

3. Sekoita tuoreaineet ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä ja kaksi teelusikallista balsamicoa.

4. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla.

5. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

 

Minttukastike

  • 200 g kevytkermaviiliä
  • puntti minttua
  • puolikkaan limen mehu
  • suolaa, mustapippuria
  • (tuoretta chiliä)

1. Hienonna minttu ja sekoita se kermaviiliin.

2. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria.

3. Purista joukkoon limen mehu.

4. Jos haluat kastikkeesta tulista, pilko joukkoon chiliä.

5. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

 

Teksti: Olli Sorjonen, kuvat: Marko Puumalainen

Lue myös: Tiesitkö? Kaupan "guacamoleissa" avokadoa härskeimmillään vain nimeksi – näin helposti teet herkun itse

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat