Puheenaihe

Juodaanko juhannuksena viimeiset makusiiderit ja -lonkerot? – "Tulli tuhoaa koko tuoteryhmän"

Tulli aikoo nostaa makusiidereiden ja -lonkeroiden verotusta huimasti heti ensi keskiviikosta alkaen. Korotus voi olla jopa 41 prosenttia.

Akseli Muraja

Panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alat ovat tyrmistyneitä Tullin tavasta tulkita EU:n uutta asetusta. Sen mukaan suomalaiskuluttajille tutut maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.

Yhteisessä kannanotossaan Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Laitilan Wirwoitusjuomatehdas Oy, Päivittäistavarakauppa ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry syyttävät Tullia suomalaisten siidereiden ja lonkeroiden alasajosta.

– Tullin tulkinta romuttaa suomalaisten niin isojen kuin pienpanimoidenkin mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota, kannanotossa sanotaan.

– Niissä on valtava vientipotentiaali, mutta tällä päätöksellä tuoteryhmä tuhotaan. Resursseja vientiponnisteluihin ei ole ilman vahvaa kotimaan myyntiä.

Tullin tulkinta EU-asetuksesta onkin väistämättä kova isku kotimaiselle panimoteollisuudelle, kaupalle ja ravintola-alalle. Toimialojen edustajat muistuttavat niiden olevan erittäin merkittäviä työllistäjiä Suomessa.

– Tullin tulkinta ei myöskään tue kotimaisten luonnontuotteiden, kuten mustikan, karpalon ja puolukan, käyttöä kuluttajille tutuissa ja perinteisissä suomalaistuotteissa.

Kannanotossa vaaditaan tullia ottamaan asian uuteen käsittelyyn.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat