Puheenaihe

Oletko nähnyt tällaisen valaan Itämerellä? – "Myös vanhemmat havainnot tärkeitä"

Pyöriäinen liikkuu pyörien ja vilahtaa välillä meren pinnassa, jolloin siitä voi erottaa kolmiomaisen selkäevän. Päätään se ei nosta veden pintaan kuten hylkeet.

Kai Mattsson/ ympäristöministeriö

Äärimmäisen uhanalaisesta Itämeren pyöriäisestä kerätään jälleen havaintoja. Kampanjan takana ovat ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus. Havaintoja kerätään yleisöhavaintokampanjan ja akustisen seurannan avulla.

– Aiemmin pyöriäisen luultiin olevan Suomessa vain satunnainen vierailija. Akustinen seuranta, jota on tehty vuodesta 2011, osoittaa, että pyöriäisen säännöllinen levinneisyysalue ulottuu myös Suomen ja Ahvenanmaan merialueelle, kertoo seurannasta vastaava Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta.

Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji. Sen Itämeren pääaltaan kannan kooksi arvioidaan vain noin 500 yksilöä.

Kampanjan aikana on saatu yhteensä noin 70 varmistettua pyöriäishavaintoa noin 120 yksilöstä.

– Kaikki vanhemmatkin havainnot ovat erittäin tärkeitä Itämerellä äärimmäisen uhanalaisen pyöriäisen esiintymiskuvan hahmottamisessa. Ilmoitusaktiivisuus on viime vuosina jopa hieman lisääntynyt, kertovat Penina Blankett ympäristöministeriöstä ja Maija Häggblom Ahvenanmaan maakuntahallituksesta.

Viime vuoden aikana vastaanotettiin yhteensä 16 havaintoilmoitusta, joiden joukossa oli myös viime joulukuussa Nauvossa kalaverkkoon jäänyt, mutta onnistuneesti vapautettu nuori yksilö. Nämä havaintoilmoitukset ovat tällä hetkellä arvioitavana.

Lähempänä rannikkoa pyöriäisiä esiintyy melko satunnaisesti. Nämä havainnot ovat pääosin näköhavaintoja.

Vielä 1900-luvun alussa pyöriäisiä esiintyi koko Itämeren alueella nykyistä runsaammin. Tuolloin havaintoja tehtiin Suomessa koko merialueella Kemiä ja Suomenlahden itäosia myöten. Useat tekijät, kuten ympäristömyrkyt ja kalastuksen sivusaaliiksi jääminen, vähensivät pyöriäiskantaa radikaalisti, eikä se ole elpynyt tämän jälkeen. Nykyisiä uhkia pyöriäiselle ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa lisääntyvä ihmisperäinen häiriö, kuten vedenalainen melu ja meriliikenteen kasvu.

Pyöriäisen tunnistaa parhaiten selän keskellä olevasta, matalasta, kolmiomaisesta evästä. Muodoltaan pyöriäinen on lyhyt ja pyöreähkö, sen pää on pieni ja siltä puuttuu monille delfiinilajeille ominainen kuono. Pyöriäinen on kooltaan pieni, noin 145–160 senttimetriä pitkä ja 50–60 kiloa painava. Useimmiten pyöriäinen sekoitetaan rannikkoalueillamme huomattavasti yleisempiin hylkeisiin, harmaahylkeeseen eli halliin ja itämerennorppaan.

Pyöriäishavainnoista raportointi onnistuu helpoiten ympäristöministeriön sivuilta löytyvän havainnointilomakkeen kautta. Sivuilta löytyvät myös tunnistusohjeet. Eläimestä kannattaa ottaa kuvia ja videoita, joiden avulla asiantuntijoiden on helpompi arvioida myös epävarmoja havaintoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat