Paikalliset

Varhaiskasvatuksen sairaspoissaoloja kuriin kosketusvapailla hanoilla? Aloite esittää myös saippua-automaatteja

Säännöllinen käsipesu ehkäisee pöpöjä.

Lauri Rotko

Koska päiväkoti-ikäiset lapset sairastavat paljon infektioita, on perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Mira Lappalainen tehnyt valtuustoaloitteen kosketusvapaiden hanojen ja saippua-automaattien saamiseksi päiväkoteihin.

Noin 20 muunkin valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa Lappalainen muistuttaa, että infektiot aiheuttavat lapsille oireilua ja niiden vuoksi myös vanhemmat joutuvat olemaan poissa töistä.

– Suurissa lapsiryhmissä esiintyy hengitystie- ja suolistoinfektioita moninkertaisesti enemmän. Päiväkodeissa esiintyy ajoittain myös yksittäiste mikrobien aiheuttamia epidemioita, kuten ripulitauteja, vesirokkoa, ulkoloisia, enterorokkoa, muita rokkoja ja hengitystieinfektioita, Lappalainen kirjoittaa.

Terveydenhoitajana työskentelevä Lappalainen muistuttaa, että taudinaiheuttajat leviävät hengitystie-eritteiden ja ulosteiden välityksellä. Läheiset kontaktit edistävät mikrobien tarttumista lapsesta toiseen.

– Useissa tutkimuksissa on todettu, että hygienian tehostaminen vähentää sairastamista päiväkodeissa. Kunnan päiväkodeissa sekä kunnan omistamissa kiinteistöissä, joissa on vuokralla yksityinen päiväkoti, tulisikin selvittää mahdollisuutta vaihtaa normaalit vessojen vesihanat kosketusvapaisiin hanoihin, Lappalainen ehdottaa.

Lappalainen perustelee hanojen hankkimista hygieenisyyden lisäksi myös sillä, että ne säästävät vettä ja energiaa.

– Jätevettä tulee myös vähemmän, mikä säästää luontoamme ja jätevesikustannuksia.

Aloitteen tekijä ehdottaa, että kosketushanojen hyötyjä voitaisiin ensin testata yhdessä kunnan päiväkodissa.

– Jos nämä koetaan hyväksi ja tällä saataisiin vähemmän sairauslomia sekä säästettäisiin vesi- ja jätevesikustannuksissa, tällöinhän tämä toisi säästöjä kunnalle. Kunnassa on varhaiskasvatuksen henkilöstön puolella suuremmat sairauspoissaolot kuin koko henkilöstöllä, niin näillä toimenpiteillä saattaisi myös osakseen olla vaikuttavuutta henkilöstön sairastamiseen, Lappalainen näkee.

Lappalainen ehdottaa nyt, että mikäli kosketusvapaisiin vesihanoihin päädytään kunnassa, tulisi ensin selvittää kustannusarvio nykyisillä vesihanoilla kokonaisuutena ja paljonko kosketusvapaat vesihanat tulisivat kustantamaan sekä säästämään mahdollisesti pidemmällä aikavälillä kustannuksia.

Aloite

Kunta selvittää

Kunta ottaa nyt selvitettäväkseen Mira Lappalaisen valtuustoaloitteen.

Lappalainen esittää aloitteessaan, että jos kosketushanat tulisivat kokonaisuutena halvemmaksi ja energiaa säästävämmäksi vaihtoehdoksi, niin tällöin pyydetään sivistystoimialaa laittamaan kustannusarvio talousarvion mukaan.

Mikäli kosketusvapaille hanoille on jotain esteitä toteuttaa kunnassa, tähän toivotaan olevan hyvät perustelut, jotka pyydetään laittamaan valtuustoaloitteen vastaukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat