Paikalliset

Kiintiöpakolaisten arvellaan saapuvan syksyllä – kansallisuuksista ei vielä tietoa

Nurmijärvelle on tulossa tänä vuonna 25 kiintiöpakolaista. Heidän saapumisensa arvellaan ajoittuvan syksyyn.

Johanna Erjonsalo

Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti marraskuussa 2018 ottaa vastaan 20–25 kiintiöpakolaista vuonna 2019.

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti kansallisen kiintiöpakolaisten allokaatiopäätöksensä Ely-keskuksiin viime vuoden joulukuussa. Päätöksen mukaan Suomeen tänä vuonna valittavista 750 kiintiöpakolaisesta 70 sijoitetaan Uudellemaalle, ja heistä 25 Nurmijärvelle.

Nurmijärven maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaaran mukaan asia on Ely-keskuksessa ja Maahanmuuttovirasto Migrissä valmisteluvaiheessa.

– Kuntaan saakka ei ole vielä tullut tietoa. Nyt odotellaan esitystä Nurmijärvelle sijoitettavista henkilöistä, sitten ryhdytään valmistelemaan heidän saapumistaan, Marjasvaara sanoo.

Hän arvelee, että pakolaiset saapuvat Nurmijärvelle syksyllä. Heidän kansallisuudestaan ei ole vielä tietoa, eivätkä he ole vielä Suomessa.

– Tällä hetkellä voimme sanoa, että mitään kansanryhmiä ei ole poissuljettu.

Sisäministeriö on kohdentanut vuoden 2019 pakolaiskiintiön seuraavasti: Syyrialaiset pakolaiset Turkissa 430, Libyasta Nigeriin Emergency Transit Maghanism (ETM) hätäevakuointimekanismin puitteissa evakuoidut pakolaiset 120, Kongolaiset pakolaiset Sambiassa 100 ja hätätapauksia ilman alue- tai kansalaisuusrajoitusta 100.

Nurmijärvi otti ensimmäisen kerran kiintiöpakolaisia vastaan vuonna 2015, jolloin kuntaan saapui 25 kongolaista pakolaista.

Nurmijärvellä laskennallisten kuntakorvausten piirissä oli toukokuun lopussa 2019 120 henkilöä.

Saara Marjasvaaran mukaan kyse on Suomesta kansainvälistä suojelua saavista henkilöistä ja perheistä, jotka ovat tulleet kuntaan joko kiintiöpakolaisina tai turvapaikkaprosessin kautta.

Suurimmat asiakasryhmät ovat syyrialaiset ja kongolaiset lapsiperheet.

– Yleinen kokemus on, että perheet viihtyvät hyvin Nurmijärvellä ja muuttoa toisille paikkakunnille ei juurikaan esiinny, Marjasvaara kertoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudet pakolaiset asettuvat pikkuhiljaa Nurmijärvelle19.9.2016 06.05
Ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuneet - lopuista ei vielä tietoa3.9.2015 11.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat