Paikalliset

Riparit kuuluvat kesään – muutoksia kokeneella rippikoululla on edelleen vahva asema

Nuoret pelaavat rippileirillä kanttori Satu Rannan kanssa Enä-Sepän leirikeskuksessa.

Tiina Ahonen

Rippikoulujen suosio on valtakunnallisesti laskenut hieman, mutta edelleen yli ¾ kaikista 15-vuotiaista osallistuu rippikouluun.

Nurmijärven seurakunnan rippikoulutyöstä vastaava Klaukkalan seurakuntapastori Johannes Haapalaisen mukaan rippikouluun osallistuvien määrässä ei ole ollut suuria heittoja Nurmijärvellä.

– Seurakunnan 15-vuotiaiden jäsenmäärä on noin 600. Heistä on ilmoittautunut rippikouluun reilu 90 %. Myös seurakuntaan kuulumattomia ja muista seurakunnista tulevia osallistuu rippikouluun.

Kaikki nuoret eivät osallistu Nurmijärven seurakunnan rippikouluhin.

– Aika paljon käydään myös järjestörippikouluja. Niihin menee 10–20 % vuosittain. Eri herätysliikkeillä on omia rippikoulujaan.

Rippikouluun voi osallistua ilman, että vanhemmat kuuluvat kirkkoon. Rippikouluihin osallistuu myös seurakuntaan kuulumattomia.

Kirkosta eroamisen yleistyminen ei ole näkynyt rippikouluun osallistuvien määrässä Nurmijärvellä.

– Ei varsinaisesti. Eroavien pääjoukko on sinkkuihmisiä, jotka eivät ole perheellisiä. 15-vuotiaiden osuus seurakunnan jäsenistä on kuitenkin aika iso, enemmän kuin valtakunnallinen keskiarvo, Haapalainen tietää.

Rippileirien lisäksi seurakunta järjestää myös päivärippikouluja.

– Meillä on kaksi leiririppikoulua ja kaksi päivärippikoulua. Pyritään siihen, että leirit ovat tasapuolisia ja samanlaisia. Paikat tuovat oman vivahteensa. Joka vuosi on aina joku vähän erityisempi paikka. Tänä vuonna on tarjolla Viron rippikoulu, Haapalainen kehaisee.

15 vuotta täyttäville nuorille lähetetään kotiin kutsu osallistua rippikouluun.

– Käydään myös kouluissa kertomassa, miten se käytännössä toimii ja mitä pitää huomioida kouluvuoden aikana.

Vuosikymmenet ovat muuttaneet nuorten käyttätymistä rippileireillä.

– Tupakkalaki on vaikuttanut siihen, että tupakointi on loppunut melkein kokonaan, Haapalainen kertoo.

Nuoret elävät jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään.

– Somekulttuuri on ehkä vaikuttanut, että nuorten sosiaalinen paine on paljon suurempi. Ollaan keskimäärin kilttejä. Tyhmiä temppuja ei viitsitä tehdä, koska niistä jää heti kiinni.

Sosiaalinen kehitys on tuonut myös ongelmia.

– Semmoinen yhteiskunnallinen kokonaiskuva näkyy, että nuorten maailma on aika polarisoitunut. On keskimäärin hyvin elämässä pärjääviä ja niitä, jotka ovat jo tippuneet pois. Keskiarvo on jäänyt pois siitä välistä.

Rippikoulu on kokenut myös pedagogisia uudistuksia.

– Vuosi sitten otettiin käyttöön uusi rippikoulun opetussuunnitelma, joka sisältää ilmiöopetusta. Ei enää frontaaliopetusta, Haapalainen lupaa.

Nuorten oma mahdollisuus vaikuttaa rippikoulun opetukseen lisää mielenkiintoa.

– Pyritään aina rakentamaan nuorilähtöinen opetuskokonaisuus. Asiat ovat tietysti ikuisesti samoja, mutta tavat, joilla niihin paneudutaan, vaihtelevat. Nuorten omat kysymykset ja heidän omasta maailmastaan nousevat ajatukset integroidaan opetukseen mukaan.

Rippikoululaiset osallistuvat ehtoolliseen jo rippikoulun aikana, eivätkä vasta konfirmaation yhteydessä.

– Opetetaan ajatusta, että se ei ole enää tällainen juridinen toimenpide, jossa annetaan lupa käydä ehtoollisella, vaan osa normaalia elämää.

Tieto

Rippikoulu pähkinänkuoressa

Rippikoulu on kirkon kasteopetusta ja perustuu Jeesuksen antamaan Kaste- ja lähetyskäskyyn.

Rippikoulun käynyt ja konfirmoitu voi toimia kummina, käydä itsenäisesti ehtoollisella, saada kirkollisen avioliittoon vihkimisen sekä äänestää ja asettua ehdolle seurakuntavaaleissa.

Rippikoulu käydään, kun täytetään 15 vuotta. Kirkkoherra voi antaa erityisluvan rippikoulun käymiseen myös vuotta aiemmin syntyneelle seurakunnan jäsenelle.

Rippikouluun voi osallistua vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon tai ei ole kastettu. Konfirmaatioon osallistuminen edellyttää kirkon jäsenyyttä ja kastetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat