Puheenaihe

Verkkokalastusrajoitukset raukesivat kesäkuun lopulla – kolme kuuttia hukkui kalaverkkoihin kahdessa päivässä

Mervi Kunnasranta

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut keväiset verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta.

Kiellon rauettua verkkoihin on hukkunut Saimaalla kahdessa päivässä jo kolme kuuttia, kertoo WWF.

– Takertuminen kalaverkkoihin on erittäin uhanalaisen saimaannorpan suurin uhka. Vaadimme välitöntä verkkokalastuskieltoa heinäkuun loppuun. Se lisäisi merkittävästi nuorten, kokemattomien kuuttien mahdollisuuksia selviytyä elossa kesän yli, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF on jo aiemmin vaatinut verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuun loppuun, sillä kuuttien kalanpyydyskuolleisuus on nykyisen asetuksen voimassaoloaikana siirtynyt voimakkaasti heinäkuulle. Samaan aikaan kuuttien havaittu kokonaiskuolleisuus kalanpyydyksiin suhteessa kannan kokoon ei ole oleellisesti vähentynyt, WWF toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan verkkokalastuksen norpalle aiheuttama ahdinko ei ole kadonnut mihinkään.

Vuosittain kuutteja ja jopa aikuisia norppia kuolee vapaa-ajan kalastajien kalaverkkoihin.

– Vuodesta 2005 lähtien verkkoihin on varmistetusti hukkunut jo uskomattomat 72 yksilöä. Huomattavaa on myös, että vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta, myös kalanpyydyskuolleista, tulee tietoon. Todellinen kuolleisuus on arviolta lähes kolme kertaa suurempi kuin havaittu, luonnonsuojeluliitto arvioi tiedotteessaan.

Verkkokalastuskiellon ulottamiselle heinäkuun loppuun on myös alueen asukkaiden tuki. Vuonna 2016 sekä Etelä-Savon maakuntaliiton kyselyssä ja WWF:n teettämässä gallupissa Saimaan alueen asukkaiden selkeä enemmistö tuki verkkokieltoajan jatkamista heinäkuun loppuun asti.

– Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja kanta on pirstoutunut Saimaan eri vesistöalueille. Jokainen saimaannorpan kalanpyydyskuolema on liikaa ja vaikeuttaa kannan kasvua kohti suotuisan suojelun tasoa, Suomen luonnonsuojeluliitosta todetaan.

Järjestöt vetoavat nyt kalastajiin.

– Kalastakaa norppaturvallisilla pyydyksillä, eli tiukkanieluisilla katiskoilla, vieheillä ja ongilla. Ja pitäkää verkot kuivalla maalla, järjestöt toteavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat