Paikalliset

Nurmijärvelle muuttajilla on entistä useammin koulu- kuin päiväkoti-ikäisiä lapsia

Erikoissuunnittelija Katriina Ahokas osoittaa kohtaa eli vuotta 2008, jolloin 31-40-vuotiaiden määrä kääntyi laskuun ja 20-30-vuotiaiden määrä nousu-uralle.

Riitta Ketola

Nurmijärvi mielletään yleensä kunnaksi, johon muuttaa paljon pikkulapsiperheitä. Erikoissuunnittelija Katriina Ahokas on tilastoja tutkiessaan ja väestölaskelmia laatiessaan huomannut, että tilanne on 2010-luvulla muuttunut.

– Aikaisemmin Nurmijärvelle muutettiin perustamaan perhe tai kuntaan muutettiin pienten lasten kanssa. Näyttää siltä, että tänä päivänä Nurmijärvelle muutetaan perheen kanssa, jossa on peruskouluikäisiä lapsia. Eli enää ei "kontata päiväkotiin" ja sieltä kouluun, vaan tulijoiden lapset ovat entistä enemmän jo peruskouluikäisiä.

Niinpä Nurmijärvellä ei jatkossa olekaan välttämättä yhtä suuri tarve rakentaa lisää päiväkoteja, vaan paine siirtyy enemmän koulujen puolelle.

– Tähän tietysti vaikuttaa se, laskeeko syntyvyys edelleen Suomessa vai saako esimerkiksi uusi hallitus valettua tulevaisuudenuskoa väestöön, Ahokas pohtii.

Yllättävintä Ahokkaan mukaan on kuitenkin se, että 20-30-vuotiaiden määrä on vuoden 2008 jälkeen ollut Nurmijärvellä nousussa.

– Nurmijärveähän ei ole tähän asti mielletty sen ikäisten kunnaksi, vaan on ajateltu, että täältä lähdetään opiskelemaan ja tullaan takaisin vasta yli kolmekymppisinä perhettä perustamaan.

Muutokseen on vaikuttanut muun muassa se, että Nurmijärvelle on viime vuosina valmistunut paljon pieniä asuntoja. Niihin on muuttanut ikäihmisiä, mutta myös nuorempaa väkeä.

– Kerrostalojen rakentaminen ja asuntokoon pieneneminen on kunnalle sekä vetovoimaa että pitovoimaa erityisesti nuorten aikuisten eli 20–30-vuotiaiden, mutta myös ikääntyvien suhteen.

Ikääntyvien eli yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa sekä taajamissa että niiden ulkopuolella.

– Muihin Kuuma-kuntiin verrattuna Nurmijärvi ikääntyy kuitenkin hitaammin, sanoo Ahokas.

Jos syntyvyyden trendi jatkuu nykyisenlaisena ylittää kuolleisuus syntyvyyden Nurmijärvellä arviolta 2030-luvun alussa, kun monissa Kuuma-kunnissa tämä on toteutunut jo kuluvan vuoden aikana.

 

Nurmijärven tilastoissa näkyy 2000-luvun hyökyaaltomainen kuntaan muutto. Tuolloin perhettä perustaneet ovat tänä päivänä viidenkympin tienoilla ja heidän lapsensa ovat puolestaan teini-ikäisiä.

Nurmijärven taajamista eniten uusia asukkaita imee Klaukkala. Myös Rajamäki kasvaa. Kirkonkylässä sen sijaan suunta on ollut jopa hieman taantuva.

– Muutto on enimmäkseen taajamapainotteista. Taajamien ulkopuolella trendi on laskeva, mutta yksittäisiä noususuuntaisia vuosi on ollut joukossa ja tulee myös jatkossa olemaan.

Esimerkiksi Palojoella 0-vuotiaiden määrä on lähes järjestelmällisesti vähentynyt läpi 2010-luvun. Viime vuonna (2018) 0-vuotiaita oli kuitenkin kylässä eniten koko 2010-luvun aikana.

– Kylien tilastoihin ja kasvuprosentteihin vaikuttaa toki ikäryhmien koot. Palojoella kuusi 0-vuotiasta enemmän kuin edeltävän vuonna tarkoittaa liki 200 prosentin kasvua kyseiseen ikäluokkaan.

Ahokkaan mukaan on todettu, että pääkaupunkiseudulla radanvarsikunnissa asuvat muuttavat helpommin pois kotipaikkakunnalta, mutta bussiyhteyksien varassa olevista kunnista vähemmän.

– Nurmijärvi sykkii Helsingin pulssin mukaan. Muutokset ovat tosi äkäisiä, kiteyttää Ahokas nykyistä muuttoliikettä

Tieto

Nurmijärven väestölaskelmaa korjattiin

Nurmijärven väestölaskelmaa vuosille 2019-2040 on korjattu ylöspäin viime vuoden ennakoitua suuremman väestökasvun sekä alkuvuoden väestön ennakkotietojen perusteella. Kasvu on Kuuma-kuntien parhaimpien joukossa.

Uuden arvion mukaan kunnan väkiluku hätyyttelee 52 400 asukkaan rajaa vuonna 2040. Tämä tarkoittaa noin 9 700 uutta asukasta.

Vuotuinen kasvu Nurmijärvellä oli suurimmillaan huippuvuonna 2003, jolloin kasvu oli huimat 3,1% (1 131 uutta asukasta). Tämän jälkeen tultiin notkahdellen alaspäin viime vuoteen saakka.

Vuonna 2018 Nurmijärvi kasvoi 506 uudella asukkaalla, mikä tarkoitti 1,2 prosentin väestönkasvua. Kasvu oli 2010-luvun suurin.

Syntyneiden määrä on ollut Nurmijärvellä laskusuunnassa. Syntyvyyteen ei odoteta merkittävää lisäystä tulevina vuosinakaan. Koska vastaavasti kuolleiden määrä tulee kasvamaan, tullaan arviolta 2030-luvun tienoilla siihen tilanteeseen, että kuolleiden määrä ylittää syntyneiden määrän, mikäli muuttoliike ei vaikuta ratkaisevasti tähän asiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viirinlaakson asutus laajenee – yhtenäinen ilme asukkaiden toiveena6.6.2019 06.05
Vanha-Klaukan suunnitelmat hyväksyttiin – asuntoja noin 2000 asukkaalle26.4.2019 17.57
Nurmijärven väkiluku kääntyi hiljaiselon jälkeen selvään kasvuun – uusien asuntojen ennätysrakentaminen vauhditti kasvua6.2.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat