Puheenaihe

Yrittäjä nosti kalastuskiellossa olevan taimenen firmansa markkinahoukuttimeksi: "Tulkaa tekin pyytämään" – salakalastuksesta on kärynnyt jopa NHL-miljonäärejä

Kalalalle tullaan pitkästäkin matkaa. 

Johanna Erjonsalo

Toukokuun alussa voimaan tulleen kalastuslain muutoksen seurauksena uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut voi joutua pulittamaan sievoisen summan valtiolle. Lakimuutoksen jälkeen Kalatalouden Keskusliiton tietoon ei ole vielä tullut yhtään salakalastustapausta, joka olisi johtanut oikeuskäsittelyyn. 

– Yksi epäilty tapaus oli Tornionjoen varressa. Eräs kalastusmatkailuyrittäjä oli pistänyt Facebookiin ilmoituksen, että nyt näitä kaloja tulee, tulkaa tekin pyytämään. Kuvassa oli kalastuskiellon alla oleva taimen, kertoo liiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.


Aikaisemmin salakalastuksesta on voinut seurata pahimmillaan rikesakko, joka on ollut sadan euron luokkaa. Esimerkiksi Saimaan järvilohi on kuitenkin äärimmäisen uhanalainen kalalaji, jonka emokalakanta on pienempi kuin Saimaan norppien määrä. 

– Valvojamme ovat törmänneet jopa järjestäytyneeseen salakalastukseen, joten tällainen pelote on ollut tarpeen, Karttunen toteaa. 


Tyypillistä salakalastajaa on hankala kuvailla, sillä mikään yksittäinen ihmisryhmä ei ole yliedustettuna salakalastajien joukossa.

– Näitä on esimerkiksi miljonääri-NHL-pelaajissa ja hyvin toimeen tuleviin virkamiehissä, jotka tulevat pitkästäkin matkasta salakalalle, Karttunen avaa.

– Sitten on paikallisia, joilla on ollut pitkäaikainen perinne käydä pyytämässä jossain padon alla yön pimeinä tunteina. Oletettavasti tällainen hauska perinne on siirtynyt isältä pojalle. Nyt siitä vain seuraa se, että viimeiset emokannat hupenevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Salakalastitko järvilohen? – Voit joutua maksamaan jopa 7 510 euroa10.5.2019 11.00
Salakalastajat kuriin: laittomasti pyydetyille kaloille tulossa hintalappu28.11.2017 12.54
Salakalastus rehottaa eikä valvoja voi tehdä mitään – Yle: "Reppu täynnä lohia ja virveli kädessä"15.8.2017 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat