Puheenaihe

Kolmannes suomalaisista luottaa Rinteen hallituksen onnistumiseen – myös usko oppositioon on vankempaa tällä vaalikaudella

Antti Rinne

Johanna Erjonsalo

Vain reilu kolmannes suomalaisista arvioi Antti Rinteen (sd.) hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi. Luku käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:in kyselytutkimuksesta.

Suomalaisista reilu kolmannes (35 %) arvioi, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko hyvä. Noin neljännes (26 %) suhtautuu asiaan neutraalisti. Reilu neljännes (27 %) myös epäilee maan hallituksen kyvykkyyttä jo lähtötilanteessa.

– Luottamus Rinteen hallitukseen on alkumetreillä jonkin verran vähäisempää (-6 %) kuin usko Sipilän hallitukseen oli vuonna 2015 hallituskauden alussa, KAKS:ista kerrotaan.

Hallitukseen luottaa selvä enemmistö hallituspuolueiden kannattajista. 65 prosenttia heistä arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vain alle kymmenesosa (8 %) heistä on epäuskoinen. Oppositiopuolueiden kannattajista taas enemmistö (60 %) ilmoitti kyselyssä, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono.

– Hallitus-oppositio-asetelma heijastuu arvioissa maan hallituksen kyvykkyydestä, KAKS:ista todetaan.

Puoluekannan mukaan vakuuttuneimpia hallituksen onnistumisesta ovat SDP:n tukijat. Heistä lähes 90 prosenttia uskoo hallituksen onnistumiseen. Vasemmistoliiton kannattajista neljä viidestä luottaa hallituksen kykyihin ja vihreiden kannattajista kaksi kolmesta.

– Vain kaksi keskustan tukijaa viidestä arvioi Rinteen hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi, ja keskustan kannattajista viidesosa on avoimen epäluuloisia.

Usko oppositioon on nyt hieman suurempaa kuin neljä vuotta aiemmin. Näkemykset opposition kyvystä tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle ovat käänteisiä arvioihin maan hallituksen kyvykkyydestä. Reilu neljännes (28 %) uskoo opposition kykyyn vaihtoehtojen tarjoamiseen erittäin tai melko hyväksi. Kolmannes on (32 %) epäilevällä kannalla. Neljä vuotta sitten opposition kykyyn luotti reilu viidennes (22 %).

Oppositiopuolueiden kannattajien enemmistö (59 %) luottaa opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle.

– Suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten, kannattajista kaksi kolmesta uskoo opposition kykyihin ja kokoomuksen kannattajista vähän yli puolet. Hallituspuolueiden kannattajat eivät ymmärrettävästi noteeraa oppositiota juuri miksikään. Keskustan kannattajien parissa ilmenee jonkin verran pelkoja, että oppositio saattaisi vaihtoehtojen tarjoamisessa sittenkin onnistua.

Tutkimuksen aineisto koottiin 7.–13. kesäkuuta noin tuhannelta haastateltavalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat