Puheenaihe

Näin kävi Antti Rinteen lupaamalle vappusataselle – 609 000 eläkeläistä saamassa satasen sijaan 31 euroa

Suomessa väki vanhenee ja työikäisten määrä vähenee. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan tilanne korjaantuisi maahanmuutolla.

Arkistokuva

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa korotettaisiin pieniä verorahoitteisia eläkkeitä. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on päätetty käyttää 183 miljoonaa euroa vuodessa pienimpien eläkkeiden korottamiseen. Hallitusohjelman mukaan korotus kohdistuisi noin 1000 euron kuukausieläkkeeseen saakka. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan, noin 609 000 eläkeläistä saisi pienen korotuksen eläkkeeseensä.

- Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esittää tuntuvaa 50 euron korotusta pienimpiin eläkkeisiin. Tämän esityksen myötä korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu kaikista voimakkaimmin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Luonnoksessa hallituksen esityksesi esitetään, että pienten verorahoitteisten eläkkeiden korotus toteutettaisiin niin, että korotus ei juurikaan vaikuttaisi eläkkeensaajan asumistukeen.

Tutkimusten mukaan vuonna 2014 eläkeläisistä 12,8 prosenttia oli pienituloisia. Naisilla pienituloisuusriski on miehiä suurempi. Heikointa toimeentulo oli nuorilla eli alle 55-vuotiailla eläkeläisillä. Vuonna 2014 heidän pienituloisuusriskinsä oli 34 prosenttia. Takuueläkkeen saajista noin 45 prosenttia on alle 55-vuotiaita työkyvyttömyyseläkkeen saajia.

Esityksessä ehdotetaan myös, että nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismääriä korotettaisiin siten, että ne säilyisivät takuueläkkeen tasoisina. Tämä kannustaisi nuoria osallistumaan kuntoutukseen, kun etuustaso ei olisi eläkettä pienempi.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen tekemän esitysluonnoksen tavoitteena on eläkkeensaajien toimeentulon turvaaminen, köyhyyden ja osattomuuden vähentäminen sekä tasaisemmasta tulonjaosta huolehtiminen.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat