Puheenaihe

Säilytätkö tietämättäsi luvattomia ampuma-aseita? – muista nämä asiat, jos olet aseita sisältävän kuolinpesän haltija

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / arkisto

Kuolinpesän haltijalla on oikeus säilyttää ja pitää hallussaan kuolinpesän ampuma-aseita tai sen osia kuuden kuukauden ajan luvanhaltijan kuolemasta, muistuttaa Länsi-Uusimaan poliisi.

Sen jälkeen esineistä tulee niin sanotusti luvattomia, kun kuolinpesän hallussapito-oikeus päättyy.

Kuuden kuukauden aikana kuolinpesän haltijan tulee joko hankkia esineelle hallussapitolupa tai luovuttaa esine sen hankkimiseen oikeutetulle yksityishenkilölle tai esimerkiksi aseliikkeelle. Esineen voi myös deaktivoida tai luovuttaa poliisille.

– Jos ase luovutetaan poliisille, olisi luovutettaessa hyvä tietää, mitä kuolinpesä haluaa esineelle tehtävän. Useimmiten ne luovutetaan hävitystä varten, kertoo ylikonstaapeli Marko Rikalainen.
 

Omistusoikeus sen sijaan jatkuu, vaikka esine luovutettaisiin poliisille esimerkiksi lupaharkinnan ajaksi. Jos asetta ei suoraan luovuteta hävitettäväksi, poliisille luovutetulle aseelle tulisi kolmen kuukauden aikana löytää uusi omistaja tai luovuttaa se valtiolle.

– Tuotuaan aseen poliisille säilytettäväksi kuolinpesien haltijat usein unohtavat asian. Meille kertyy yli kolme kuukautta säilytyksessä olleita aseita runsaasti. Toivommekin, että kuolinpesät olisivat aktiivisia sellaisten poliisille luovutettujen aseiden osalta, joiden lopullinen tarkoitus ei luovutuksen yhteydessä ole ollut tiedossa, Rikalainen sanoo.
 

Jos kuolinpesän haltija ei kolmen kuukauden määräajan kuluttua kerro, mitä aseelle tai sen osille tehdään, voi poliisilaitos ampuma-aselain mukaisesti toimittaa aseen poliisin asehallintoyksikköön Riihimäelle.

Jos kuolinpesässä on luvattomia aseita tai luvallisia esineitä löytyy kuuden kuukauden määräajan jälkeen, tulee ne toimittaa viipymättä poliisille.

– Luvattomia aseita ei saa olla kenenkään hallussa. Tällaiset esineet voi oma-aloitteisesti luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia, Rikalainen opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat