Puheenaihe

Suomeen maailman ensimmäinen syöpähoidoissa käyttöön otettava neutronikiihdytin – "Ydinreaktio on niin voimakas, että hoitokertoja tarvitaan vain yksi tai kaksi"

Attendo Herttuattaren potilaat olivat saaneet muun muassa vääriä lääkkeitä. Viimeisimmässä tarkastuksessa lääkeongelmat oli saatu korjattua.

Arkistokuva

Maailman ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettava neutronikiihdytin avaa uusia hoitomahdollisuuksia HUSin syöpätutkimuksessa Helsingin Meilahdessa.

Kiihdytintä hyödynnetään sädehoitoa korvaavassa tai täydentävässä boorineutronikaappaushoidossa (BNCT), joka auttaa pään ja kaulan alueen syöpien hoidossa. Hoidot laitteella käynnistyvät ensi vuonna.

Myöhemmin BNCT-hoitoa pyritään hyödyttämään myös muiden syöpien hoidossa, ja laitteen myötä hoitomuodon kehitys- ja tutkimustyö tulee alkuun keskittymään Suomeen.

 

BNCT-hoidolla on monia etuja muihin sädehoidon teknologioihin verrattuna. Hoitoa pystytään sädehoitokentän fysikaalisen kohdentamisen lisäksi kohdentamaan boorin avulla myös biologisesti, jolloin ympäröivän terveen kudoksen saama annos on pienempi.

Boorin kantaja-aineita räätälöimällä pyritään booria toimittamaan yhä tarkemmin vain syöpäsoluihin. BNCT-hoidossa tapahtuvan boorin ja neutronin kohtaamisen seurauksena syntyvä ydinreaktio on niin voimakas, että hoitokertoja tarvitaan vain yksi tai kaksi. BNCT-hoitoon voidaan lisäksi yhdistää erilaisia lääkehoitoja tai tavanomaista sädehoitoa.

– BNCT-hoitojen aloittaminen vahvistaa HUS Syöpäkeskuksen asemaa kansainvälisesti merkittävänä syövän hoidon tutkimus- ja kehittämiskeskuksena. Samalla HUSista tulee myös edelläkävijä BNCT-hoitomuodon tutkimuksessa ja kehityksessä, jonka myötä Suomeen ohjautunee jatkossa myös lisää kansainvälistä tiederahoitusta ja potilaita, HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo.

 

Uutta neutronikiihdytintä testataan parhaillaan tiiviissä yhteistyössä yhdysvaltalaisen laitevalmistajan Neutron Therapeuticsin kanssa. HUS on rakennuttanut tilat ja toteuttaa hoidot, Neutron Therapeutics on toimittanut sädehoitolaitteen ja vastaa laitteen kehittämisestä ja ylläpidosta.

Yhdysvaltalaisen Neutron Therapeuticsin kehittämän ensimmäisen neutronikiihdyttimen sijoittuminen Suomeen on ollut monen vuoden pitkäjänteisen ja laajan yhteistyön tulos eri toimijoiden kesken.

– Ilman professori Heikki Joensuun tutkimusryhmän uraa uurtavaa akateemista tieteellistä työtä BNCT-hoidoista sekä HUSin ja Suomen mainetta luotettavana yhteistyökumppanina ei tämä laite olisi päätynyt juuri Suomeen, HUS Syöpäkeskuksen ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen toteaa.

– Terveyshyötyjen lisäksi alalla on nyt vahva viennin ja kasvun potentiaali, Terveysteknologian viennin arvo on viimeisen 20 vuoden aikana viisinkertaistunut, ja ala on edelleen yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa, Neutron Therapeutics Finlandin toimitusjohtaja Erkki Tenhunen kuvaa tilannetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yli puolet ei tunne "aurinkosyöpää", johon sairastuu 1 700 suomalaista vuosittain – sairastumisriskissä UV-säteilylle altistuneet12.6.2019 11.28
Hyvästi säästöille – Suomessa yhä useampi saa korvauksen kalliiseen syöpälääkkeeseen22.3.2019 20.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat