Paikalliset

Rajamäen kiertoliittymälle ja liikennevaloille arvosteluryöppy – tekninen johtaja Jouko Lehtonen vastaa

Rajamäen kiertoliittymän kevyen liikenteen järjestelyt ovat saaneet paljon arvostelua osakseen. Nurmijärven kunnan taholta vakuutetaan, että lopputuloksesta tulee esteetön.

Taina Joutsen

Rajamäentien ja Kiljavantien liittymään kauppakeskus Lähteen kohdalle rakenteilla oleva kiertoliittymä ja etenkin sen kevyen liikenteen järjestelyt on saanut paljon arvostelua osakseen.

Sosiaalisessa mediassa ja Nurmijärven Uutisten toimitukseen tulleissa kommenteissa on arvosteltu muun muassa ympyrän kevyen liikenteen järjestelyjen esteettömyyttä. Suojatiesaarekkeen graniittireunusten ja asfaltin välinen korkeusero on nyt niin suuri, että liikkuminen esimerkiksi sähköpyörätuolilla ei onnistu.

Myös kiertoliittymän pohjoishaaraan suojatien yhteyteen tulevat painonappiliikennevalot ovat saaneet arvostelua osakseen, sillä niiden pelätään sumputtavan liikenteen.

Kuten osa ympyrää kommentoineista onkin arvellut, kevyenliikenteen järjestelyihin liittyvät rakennustyöt ovat vielä kesken. Esimerkiksi suojatien kohdalta puuttuu teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan vielä kaksi kerrosta asfalttia.

Kun kaikki päällystekerrokset on rakennettu, suojatien leveydestä noin 2,3 metriä on esteetöntä ja reunakivinäkymä 0 cm. Loppuosalla kiveyksen reunan korkeus tulee olemaan 3 cm.

– Lopulliset asfalttikerrokset koko kiertoliittymän alueelle tehdään sen jälkeen, kun alueen kaikki reunakivet ovat asennettu. Urakoitsijan alustavan suunnitelman mukaan päällystyöt tehdään heinäkuun lopulla, Jouko Lehtonen kertoo.

Urakkasopimuksen mukaisesti ympyrän tulee olla täysin valmis ja rakennuttajan eli Nurmijärven kunnan vastaanotettavissa lokakuun loppuun mennessä.

Painonappiliikennevaloja Lehtonen perustelee sillä, että Rajamäentien ylitys suojatietä pitkin on haluttu tehdä kevyen liikenteen kannalta mahdollisimman turvalliseksi.

– Liikennevalojen toteuttaminen kiertoliittymän yhden tulohaaran ylittävälle suojatielle on harvinainen ratkaisu, jota ei ole tiettävästi aiemmin toteutettu Suomessa, mutta se ei ole ristiriidassa suunnitteluohjeiden kanssa, Lehtonen kertoo.

– Liikennevaloista on tehty simultointitarkastelut, joissa ei ilmennyt kuin satunnaisia, lyhytaikaisia kiertoliittymään asti ulottuvia jonoja. Liikennevalot ovat aina vihreänä ajoneuvoliikenteelle, kun suojatiellä ei ole kulkijoita, hän jatkaa.

Moni on ihmetellyt myös sitä, miksi kiertoliittymän pohjoisen haaran kevyen liikenteen järjestelyjä ei hoideta alikululla.

– Kevyen liikenteen alikulun toteuttaminen kiertoliittymän pohjoiseen haaraan ei ole voimassa olevan asemakaavan puolesta mahdollista, koska kevyen liikenteen järjestelyt eivät alikulkuratkaisussa mahtuisi liikennealueelle vaan ulottuisivat tonttien puolelle, Lehtonen vastaa.

 

Oliko kiertoliittymän rakentaminen Rajamäelle hyvä ratkaisu?

Kyllä
77% (197 ääntä)
Ei
23% (59 ääntä)
Ääniä yhteensä: 256

Rajamäen kiertoliittymä

Urakkasopimuksen mukaan urakan pitäisi olla valmis 30.10.2019

Rajamäen kiertoliittymän rakentaminen alkoi keväällä 2019.

Kiertoliittymän on määrä olla valmis ja rakennuttajan eli Nurmijärven kunnan vastaaotettavissa lokakuun 2019 loppuun mennessä.

Rakentamisohjelmassa hankkeeseen on alustavasti varattu noin 2, 3 miljoonaa euroa. Urakan yhteydessä parannetaan myös Kiljavantietä sekä rakennetaan suojatiesaarekkeet.

Koko urakan maksaa Nurmijärven kunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Autoilijat eivät noudata nopeusrajoituksia Rajamäen kiertoliittymätyömaalla18.5.2019 06.05
Kiertoliittymän rakennus alkaa Rajamäellä – luvassa poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä18.3.2019 07.05
Kiertoliittymän rakentaminen Rajamäelle alkaa ensi keväänä – risteykseen tulossa myös suojatie liikennevaloilla12.10.2018 06.30
Rajamäen kiertoliittymän toteutus viivästyy – katu- ja rakennussuunnitelmien laadinta kesken 25.7.2018 08.20
Rajamäen kiertoliittymän keskelle tulee monumentti – tällainen se on 9.5.2018 08.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat