Paikalliset

Kivenpuiston erityiskoulusta kesätöihin – "Nuoret ovat olleet into piukeina"

Kivenpuiston oppilaita skeittiramppia siivoamassa.

Mika Vitri

Kivenpuiston koulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan päättäneille oppilaille kesätyöt eivät ole itsestäänselvyys. Erityiskoulun oppilaat ovat päässeet kesätöihin Lions Club Nurmijärvi Kanervan kohdennetuilla avustusvaroilla. Projektin toteuttaa Nurmijärven kunnan nuorisopalvelut.

Oppilasryhmät tekivät kesäkuun aikana neljä päivää töitä, kuusi tuntia päivässä. Töitä on ollut Rajamäellä, kirkonkylässä ja Klaukkalassa.

– Tämä on jo toinen kesä. Viheralueiden kunnossapito on osoittanut meille paikat – muunmuassa skeittipaikkojen ja koulujen pihojen siivousta. Yhteistoimintaa, joka ansaitsisi valtakunnallista huomiota, toteaa työpajaohjaaja Mika Vitri.

 

Jokaisen nuoren mahdollisuus työllistyä on tärkeä osa syrjäytymisen ehkäisyä.

– On ollut hirvittävän hyvä juttu. Nuoret ovat olleet into piukeina, pienellä palkalla. Kuitenkin he saavat työkokemusta, Vitri iloitsee.

Nuoret arvostavat kesätöitä, vaikka jakso olisikin lyhyt.

– Tänä vuonna tuli uudestaan kaksi nuorta, jotka olivat mukana viime vuonna. Ovat kiittäneet kovasti mahdollisuudesta, kun eivät muuten olisi saaneet kesätöitä.

Sääksin uimarannalla olisi varmasti hauskempaakin puuhaa kuin siivoaminen, mutta vastuullisuutta ja sitoutumista on nuorilta löytynyt.

– Ovat tunnollisia. Eivät välitä, vaikka ojassa olisi vettä. Kyllä siellä on lenkkarit jalassa roskia poimittu ja mutaisilla kengillä tultu pois. Tosi kivoja ja fiksuja nuoria, Vitri kehuu.

Kesätyökokemus avartaa nuoren katsetta myös koulutuksen tarpeellisuudesta.

 

– Opiskellaan sen takia, että saadaan mahdollisimman mieluinen työpaikka, mistä saa taas rahaa ja pystyy matkustella ja kaikkea tämmöistä, Vitri tietää nuorten kertoneen.

Vaikka kesätyöpalkka ei ole suuri, on nuorilla tietenkin tarpeita tienesteilleen.

– Kovia suunnitelmia oli noilla nuorilla.Toiset ostavat uusia hienoja tarvikkeita, toiset säästävät ulkomaan matkaa varten. Viime vuonna yksi kaveri kävi isänsä kanssa ulkomailla.

Vitrillä oli kesäkuun viikoilla aina eri oppilasryhmä mukanaan.

– Yhden viikon on sama ryhmä, sitten vaihdan paikkaa. Voisin tehdä vaikka koko kesän noiden kanssa, kun ovat niin hauskoja nuoria.

Vitri on itsekin nauttinut työstään nuorten kanssa.

– Mikäs tässä kesällä, kävellä tuolla ulkona ja jutella noitten kanssa kaikkea.He puhuvat aina, mitä suunnittelevat tulevaisuudessa, opiskelujuttuja. Aika kovat suunnitelmat on toisilla, haaveet siitä, mihin he pääsevät opiskelemaan, Vitri päättää.

 

Tieto

Kivenpuiston koulu

Kivenpuiston koulu toimii keskitetyn erityisopetuksen kouluna.

Koulu ottaa huomioon lapsen vahvuudet ja erityistaipumukset opetuksen järjestelyissä.

Kuuluu suureen Lions-perheeseen ja kerää vuosittain huomattavia summia hyväntekeväisyyteen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kivenpuiston koululaiset tutustuivat maaseutuun – "toivotaan, ettei traktori lähde käyntiin"2.6.2017 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat