Puheenaihe

Latasitko tämän kohusovelluksen puhelimeesi? Asiantuntija varoittaa nyt: "Taustalla vaikuttava yritys voi tehdä kuvillasi mitä haluaa"

Ronja Koskinen

Suositusta FaceApp-sovelluksesta on noussut esiin arkaluonteinen tietosuojaongelma. Sovellusta ei nimittäin voi käyttää ilman, että omien kasvokuvien ja nimen käyttämisen sallii muissakin tarkoituksissa.

Käytännössä kuvat ja kaikki niiden oikeudet siirtyvät pilvipalvelimen kautta sovelluksen takana olevan yhtiön, venäläisen Wireless Labsin, käyttöön. FaceAppin perustaja kommentoi Forbesille, että kuvia ei siirretä Venäjälle eikä myydä kolmansille osapuolille.

– Lähetämme pilvipalvelimille ainoastaan ne kuvat, joita käyttäjä haluaa muokata, emme mitään muuta. Suurin osa kuvista poistetaan pilvipalvelusta 48 tunnin kuluttua lataamisesta, FaceAppin perustaja Yaroslav Goncahrov kertoo Forbesille.

On mahdotonta ottaa kantaa siihen, onko sovelluksen asentaminen riski vai ei, sanoo tietoturva-asiantuntija Samu Turunen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta.

– Kun oikeudet kuviin on luovuttanut, yritys voi tehdä niillä mitä haluaa. Kasvokuvista tehty kuvapankki tai kuva-algoritmi ovat hyvinkin mahdollisia spekulaatioita kuvien käyttökohteista, Turunen kertoo.

Jos kuvien ei halua päätyvän muiden haltuun, ei riitä, että sovelluksen poistaa puhelimesta. Faceappin käyttöehtojen mukaan käyttäjä luovuttaa kaikki oikeudet kuviin sovelluksen takana olevalle yritykselle.

– Siinä vaiheessa käyttäjällä ei ole kuviin enää mitään oikeuksia. Tämä on se syy, miksi käyttöehdot kannattaa lukea ennen käyttöä, Turunen sanoo.

Forbesin mukaan käyttäjä voi kuitenkin erikseen pyytää kuvien poistamista sovelluksen asetusten kautta.

Jo pari vuotta sitten ilmestyneen FaceApp-sovelluksen venäläinen alkuperä on herättänyt kysymyksiä Yhdysvalloissa, sillä sovellus saa käyttöönsä myös puhetunnistusapuri Sirin ja puhelimen hakupalvelut. Yhdysvaltain demokraattisenaattori Chuck Schumer on pyytänyt FBI:ta tutkimaan sovellusta, ja tällä viikolla talouslehti Forbes nosti keskusteluun sovelluksen käyttöehdot, Yle kertoo jutussaan.

Spekulaatioiden mukaan ihmisten kasvokuvat voivat päätyä esimerkiksi moskovalaisille mainostauluille. Vielä todennäköisempää on, että niitä käytettäisiin vaikkapa opettamaan tekoälypohjaista kasvojentunnistusalgoritmia. Mihinkään sen vakavampaan niitä tuskin käytetään, Ylen jutussa kerrotaan.

Turunen muistuttaa, että jollakin tavalla yritykset tulovirtansa tekevät.

– Jos rahaa ei liiku, tieto liikkuu kyllä, ja se on kullanarvoista. Samalla tavalla kuin Facebook kerää käyttäjistään tietoja, yhtä lailla tekevät muutkin vastaavat ilmaiset sovellukset.

Sen, tekeekö esimerkiksi Snapchat tai Instagram samaa, on tarkistettavissa sovellusten käyttöehdoista. Turusen mukaan tieto lukee käyttöehdoissa yleensä selkeästi.

Kannattaako FaceAppin ladanneiden sitten olla huolissaan omien kuvien päätymisestä muuhun käyttöön?

– Allekirjoittaisitko paperin, jota et ole lukenut? Saman verran asiasta voi olla huolissaan, Turunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat