Paikalliset

Jätevesineuvonnalle myönteinen vastaanotto

Lakimuutos vaatii kiinteistöjen omistajilta toimenpiteitä lokakuun loppuun mennessä, jos jätevesiasiat eivät jo ole kunnossa.

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvojia työllistivät keväällä muistutuskirjeet, joita he lähettivät paitsi Nurmijärvellä myös Tuusulassa, Vantaalla ja Espoossa aiemmin neuvotuille kiinteistöille, joiden jätevesijärjestelmissä oli todettu parantamisen varaa.

Siitä, kuinka paljon Nurmijärvellä on vesistöjen läheisyydessä tai pohjavesialueella sijaitsevia kiinteistöjä, joiden jätevesiasiat eivät ole kunnossa, ei ole varmuutta. Kaikki muistutuskirjeen saaneet eivät ole jätevesineuvoja Iia Suomen mukaan olleet yhteydessä neuvojiin, joten kiinteistöjen tilannetta ei tiedetä.

Kesäkuussa Nurmijärvellä annettiin kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa Valkojan ja Kiljavan pohjavesialueilla.

– Ihmiset ovat suhtautuneet neuvontaan positiivisesti ja haluavat laittaa asiat kuntoon. Tähän asti useimpia on estänyt epätietoisuus siitä, kuinka asia tulisi hoitaa, Suomi kertoo.

Kiinteistöillä, jotka sijaitsevat enintään 100 metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueilla, puutteelliset järjestelmät on kunnostettava lokakuun loppuun mennessä. Järjestelmänsä jo uusineita kiinteistöjä muistutetaan laitteiston huollon tärkeydestä.

Puhelin- ja sähköpostineuvontaa tarjotaan kaikkien Vantaanjoen valuma-alueen kuntien kiinteistönomistajille. Ilmaista neuvontaa voi hyödyntää määräaikaan 31.10. 2019 asti, jolloin Hajajätevesineuvontaa Vantaanjoen valuma-alueella -hanke loppuu. Suomi arvelee, että neuvontaa jatketaan tämänkin jälkeen puhelinneuvontana.

Ranta- ja pohjavesialueiden jätevesijärjestelmät siirtyvät lokakuun lopun jälkeen kuntien ympäristövalvonnan piiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jätevesijärjestelmän uusijoilla kohta kiire – tiedätkö kuuluuko sinun uusia järjestelmä?12.5.2019 06.10
Nurmijärveltä jätevesipäästöjä Vantaanjokeen – uusi puhdistamokaan ei poista niitä kokonaan5.5.2019 06.05
Jätevesistä löytyy hormonihäirikköjä ja perimää vahingoittavia aineita – "Yksi suurimmista ympäristöhaasteista"22.7.2019 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat