Paikalliset

Neljän tunnin taidenäyttely – Lepsämä biennale koottiin omakotitaloon ja sen piha-alueelle

Martti Lähteinen (vas.) ja Pirjo Marjamäki sekä taiteilijat Annakaisa Iivari, Markku Uitto ja Ilkka Tahvanainen.

Riitta Ketola

– Tämä on varmaankin ajallisesti Suomen lyhin kulttuuribiennale.

Näin pohdittiin viime viikolla Lepsämässä, jossa järjestettiin neljän tunnin taidenäyttely.

Sen taiteilijoina olivat Markku Uitto, Annakaisa Iivari ja Ilkka Tahvanainen, jotka kokosivat innolla töitään esille tutun pariskunnan pyynnöstä.

Jos oli Lepsämä biennale poikkeuksellinen lyhyt, niin poikkeuksellinen oli sen paikkakin. Näyttely pidettiin nimittäin Pirjo Marjamäen ja Martti Lähteisen kodissa ja sen ympäristössä.

– Ihmisillä on nykyään iso kynnys tulla kylään, kertoo Pirjo Marjamäki ja toteaa, että yhteisöllisyys on tärkeää, vaikka maalle muutetaankin usein sen takia, että halutaan olla rauhassa.

Pääkaupunkiseudulta 2013 Lepsämään muuttanut pariskunta on toki jo tutustunut naapureihinsa, mutta biennalen avulla heitä toivottiin paikalle lisää.

– Ehkä tätä voisi jatkossa laajentaa avoimeksi muillekin esimerkiksi valtakunnallisen Avoimet puutarhat -tapahtuman yhteyteen tai jotain vastaavaa, pohtivat Marjamäki ja Lähteinen.

Nyt tapahtumaan lähetettiin henkilökohtaisia kutsuja sen vuoksi, että vieraille oli järjestetty myös tarjoilua.

– Suhtautuminen kutsutuilla oli hyvin myönteinen ja lähes kaikki lupasivat tulla.

Naapureiden lisäksi paikalla oli myös ystäviä, sukulaisia ja työkavereita.

 

Taiteilijoiden teoksia Pirjo Marjamäki luonnehtiin hauskoiksi ja monipuolisiksi sekä hyvin eri tyyppisiksi. Marjamäki ja Lähteinen eivät itse harrasta taiteen tekemistä.

– Me olemme virkamiehiä, sanoo Marjamäki.

Taiteilijaystävät kuitenkin mustuttavat, että pariskunta on toki käyttänyt paljon luovuutta taloa ja puutarhaa rakentaessaan.

Lepsämä biennalen töitä levittäytyi pitkin isoa tonttia mielenkiintoisiin ja yllättäviinkin paikkoihin. Teoksia löytyi niin savusaunasta, maakellarista kuin halkovajastakin sekä laavulta ja hedelmätarhasta.

Annakaisa Iivarin isot pallot puolestaan koristivat kasvihuonetta.

– Minä olen tomaatteja kastelemaan mennessäni usein unohtanut tomaatit ja jäänyt istumaan ja ihailemaan töitä auringonvalon välkkeessä, kertoo Pirjo Marjamäki todeten, että kaikki työt olisivat voineet hyvin jäädä heille pidemmäksikin aikaa.

Kolmesta biennalen töiden tekijästä ainoastaan Markku Uitto on ammattitaiteilija. Hän on nykyään eläkkeellä toimittuaan pitkään viestintäalan asiantuntijana, luovien alojen koulutuskehittäjänä ja oppilaitosten johtotehtävissä. Hän myös perusti aikanaan Radio- ja televisio-opisto Arton.

Annakaisa Iivari ei ole ammatiltaan kuvataiteilija, mutta hänellä oli valmiina muutamia maalauksia, jotka saatiin nyt esille näyttelyyn. Osa töistä, kuten kasvihuoneen isot pallot, syntyivät vasta tänä kesänä, kun Pirjo Marjamäki heitti hänelle alkukesästä idean biennalesta.

Ilkka Tahvanainen on kirjoittanut runoja ja muutamista töistä hän on tehnyt myös sanoihin ja kirjaimiin pohjautuvia taideteoksia. Osa kuvakollaaseista pohjautuu Markku Uiton töihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat