Puheenaihe

Näin sinun verosi uhkaavat kiristyä vuonna 2020: Bensan ja dieselin litrahintaan 6,5 sentin korotus

Bensiinin ja dieselin litrahinta nousee arvion mukaan 6,5 senttiä.

Marko Happo

Valtionvarainministeri Mika Lintilän (kesk.) linjaukset ensi vuoden budjetiksi ovat kiristämässä sekä kulutus- että palkkaverotusta sadoilla miljoonilla euroilla.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvostelee Lintilän keskiviikkona esittelemiä linjauksia, joissa ei Lehtisen mukaan riittävästi kompensoida palkansaajille sälytettäviä veronkorotuksia.

VM:n mukaan verotusta kevennetään pieni- ja keskituloisilla 200 miljoonalla eurolla.

Lehtisen mukaan tämä on riittämätöntä, sillä viime hallituskaudella ay- ja työntekijäliittojen sopiman kilpailukykysopimuksen takia palkansaajien verotus kiristyy ensi vuonna noin 500 miljoonalla. Kiristys johtuu palkasta perittävien sosiaalivakuutusmaksujen noususta.

– Kuljemme kohti epävarmempia talousaikoja ja työmarkkinoilla lähestyy syksyn liittokierros. Palkansaajien nettoansioiden ostovoiman leikkaaminen palkkaverotusta kiristämällä olisi tässä tilanteessa vihoviimeinen temppu, Lehtinen sanoo.

Hän vaatii pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusta purkamaan palkkaverotuksen kiristyspaineet "riittävillä kompensoivilla kevennyksillä".

Hallitus on luvannut, ettei keskituloisten verotus nouse. Lehtisen mukaan kuitenkin sekä keski- että hyväpalkkaisten verotus uhkaa kiristyä "selkeästi ensi vuonna".

Keskituloinen palkansaaja tienaa nyt noin 3200 euroa kuussa. Tarkkoja lukuja siitä, miten tällaisen palkansaajan verotukselle käy, saadaan odottaa vielä syksyyn, kun hallitus kertoo painotuksistaan tarkemmin.

Selvää on hallitus aikoo panostaa merkittävästi sosiaalitukiin. Esimerkiksi pienimpien eläkkeiden nosto tehdään heti alkuvuonna 2020.

Selvää on myös, että autolla ajaminen, omistusasuminen sekä etenkin tupakointi kallistuvat ensi vuonna.

Tupakka-askin hintaan tulee 45 sentin korotus. Bensiini- ja diesel ovat kallistumassa Veronmaksajien arvion mukaan 6,5 senttiä litralta. Tämä korotus astuu voimaan kuitenkin vasta elokuussa 2020.

Hallitus heikentää myös kotitalousvähennystä sekä asuntolainan verovähennysoikeutta.

Esimerkiksi 100 000 euron asuntolainaa 1 prosentin korolla maksava velallinen häviää tämän myötä 30 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennykseen kajoamisella on suurempi vaikutus. Esimerkiksi 1000 euron työstä vähennys on nyt 400 euroa, mutta jatkossa vain 300 euroa.

Sokeristen virvoitusjuomien veronkiritys nostaa 1,5 litran limsapullon hintaa noin 10 senttiä.

Veronkiristysten suuntaaminen valmisteveroihin on Teemu Lehtisen mielestä järkevää.

– On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa. Harmi vain, että työnteon verotusta ei samalla kevennetä.

Valtiovarainministeriö esittelee budjettiesityksensä perjantaina.

Hallitus kokoontuu päättämään vuoden 2020 talousarviosta budjettiriihessään 17.–18. syyskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuore budjettiehdotus: Lapsiperheille, pienituloisille ja eläkeläisille hyviä uutisia – Haittaveroihin korotuksia14.8.2019 18.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat