Puheenaihe

Ammattiliitot jyrkkinä Pihlajalinnan yt-tulokselle – ”Voittoa tekevä yritys ei voi laskea palkkoja”

Vuokko Jaakkola

Voittoa tekevä Pihlajalinna ei voi puuttua työsuhteen olennaisiin ehtoihin, sosiaali- ja terveysalan ammattiliitot ERTO, SuPer ja Tehy linjaavat tiedotteessaan.

Pihlajalinna Oyj ilmoitti tänään päättävänsä yt-neuvotteluiden seurauksena 180 työsuhdetta, muuttavansa palkkarakennetta sekä puuttuvansa työsuhteiden ehtoihin tehostamisohjelman nimissä.

Pihlajalinna käynnisti yhteistoimintaneuvottelut ja tehostamisohjelmansa, koska yritys on tehnyt mielestään liian vähän voittoa, liitot toteavat tiedotteessaan. Pihlajalinna on tehnyt toukokuun osavuosikatsauksen mukaan noin kolmen prosentin liikevoiton ja se tavoittelee seitsemää prosenttia.

Liittojen mukaan Pihlajalinna on tarkoituksellisesti yrittänyt häivyttää palkanalennuksia puhumalla palkan sijaan palkitsemisesta ja sen yhdenmukaistamisesta ja tasapuolistamisesta. Liitot aikovat tarkastella jokaisen jäsenensä irtisanomisen ja mahdollisen palkanalennuksen laillisuuden erikseen, tiedotteessa todetaan.

– Voittoa tekevä yritys ei voi laskea palkkoja, koska siltä puuttuu oikeuskäytännön edellyttämä riittävän painava taloudellinen peruste, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Työsuhteen olennaisia ehtoja ei myöskään voi muuttaa, jos työ jatkuu entisellään, tiedotteessa todetaan.

Liittojen mielestä Pihlajalinnan toiminta vähentää hoitoalan pitovoimaa ja vaarantaa potilasturvallisuuden.

– Pihlajalinna tavoittelee voittoa osakkeenomistajille suoraan henkilöstönsä palkoista, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo tiedotteessa.

Yhteistoimintaneuvottelut eivät ole liittojen saaman tiedon mukaan sujuneet yhteistoimintalain edellyttämässä hengessä. Työntekijöiden edustuksessa on ollut epäselvyyksiä, eivätkä edustajat ole pyynnöistään huolimatta saaneet riittävästi tietoja neuvotteluiden aikana, tiedotteessa kerrotaan.

­– Yt-prosessi on liittojen mielestä ollut henkilöstölle kohtuuton jo pelkästään siksi, että se käynnistettiin juhannusviikolla ja kiirehdittiin loppuun, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Yt-neuvottelut koskivat Pihlajalinna Oyj:tä ja pääosaa sen tytäryhtiöiden henkilöstöstä. Ulkopuolella olivat kuntayhtiöiden ja liikuntakeskusten henkilöstö sekä kliinistä hoitotyötä tekevät lääkärit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat