Paikalliset

Jalkoja kannattaa hoitaa ajoissa ja säännöllisesti – mitä pidempään vaivoja, sitä kauemmin kestää paraneminen

Jalkaterapeutti Tuija Saukkosen (vas.) hoitokäsittelyssä apteekkari Marja-Leena Ikäläinen.

Riitta Ketola

– Jalkoihin kannattaa kiinnittää ajoissa huomiota, sanoo jalkaterapeutti Tuija Saukkonen.

Hänen mukaansa liian moni unohtaa tämän ja mitä pidempään vaivoja on, sitä pidempään kestää paraneminen.

Saukkonen perusti toukokuussa Klaukkalan Jalkaterapia -yrityksen yhdessä Hanna Seitsosen kanssa.

Yritys toimii Viirin kauppakeskuksessa, jossa on myös Klaukkalan apteekki. Sinnekin tulee päivittäin asiakkaita, joilla on jalkavaivoja, kertoo apteekkari Marja-Leena Ikäläinen.

– Yritämme innostaa asiakkaita hoitamaan jalkojaan itse. Nuorempana vaivoja ei huomaakaan, mutta viimeistään iän myötä ne tulevat esille, sanoo Ikäläinen.

Tuija Saukkonen kertoo, että jalkaterapeuttien suurin asiakasryhmä ovat reuma- ja diabetespotilaat, mutta myös muita asiakkaita riittää.

Saukkonen ja Ikäläinen ovat samoilla linjoilla sen suhteen, mitä kannattaa itse tehdä jalkojensa hyväksi.

– Jalat, myös varpaanvälit, tulisi pestä päivittäin ja jos on tarvetta käyttää pesuainetta, sen olisi hyvä olla hapanta.

Sen jälkeen huolellinen kuivaus ja mielellään myös voitelu – varpaanvälejä lukuun ottamatta.

– Sääretkin voi voidella ja käyttää sen jälkeen suojasuihketta, joka säilyttää voitelun tehon pidempään, vinkkaa Ikäläinen.

Jalkapohjien kovettumia voi hioa varovasti hohkakivellä juoksevan veden alla. Saukkonen muistuttaa, että tässä asiassa on oltava varovainen. Kaikille hionta ei sovellu.

Kumpikin korostaa kynsien leikkaamista suoraan oikeaoppisilla saksilla kulmia pyöristämättä. Viimeistelyyn suositellaan kynsiä liuskoittamatonta lasiviilaa, jolla saa ohennettua myös paksuuntunutta kynttä.

Syyliä, känsiä, kynsi-tai jalkasientä potevia asiakkaita on paljon.

– Näistä useimmat hoituvat itsehoidolla, mutta kynsisienen hoito on lääkärin tai jalkaterapeutin alaa. Uimahallissa kannattaa käyttää tossuja, sanoo Ikäläinen

Vaivaisenluut, vasaravarpaat sekä plantaarifaskioosi ovat muita yleisiä jalkavaivoja.

Saukkonen toteaa kivuliaiden vaivojen johtavan joskus siihen, että henkilö alkaa kävellä väärällä tavalla, mikä puolestaan voi tuottaa lisää ongelmia.

Ikäläinen muistuttaa, että tämän estämiseksi on saatavilla pohjallisia ja muita silikonista tehtyjä apuvälineitä, jotka helpottavat oloa ja auttavat pitämään askelluksen normaalina.

– Nosta jalat pystyyn päivän päätteeksi, pyörittele nilkkoja, kipristele varpaita – nauti!

Tieto

Tarpeeksi tilavat kengät

Oikeanlaiset kengät ovat tärkeät jalkojen hyvinvoinnille.

– Kengän päässä tulee olla puolitoista senttiä käyntitilaa. Kärjen malli mielellään pyöreähkö ja leveyttä tarpeeksi. Matala korko on paras, sanoo Tuija Saukkonen.

Korkokenkiä ei suositella, sillä ne aiheuttavat helposti monenlaisia vaivoja. Kengissä olisi hyvä olla kiinnitys nauhoilla tai tarroilla, jotta ne saa napakasti jalkaan.

Hikoileviin jalkoihin voi käyttää lampaanvillaa varpaiden väleihin. Sukissa suositeltavimpia ovat sekoitemateriaalit. Sukkien pitäisi olla kiristämättömät ja joustavat. Sukat on vaihdettava päivittäin. Tarvittaessa voi käyttää tukisukkia, jotka voi teettää yksilöllisesti. Marja-Leena Ikäläisen mukaan esimerkiksi apteekissa on oikeaoppisesti kudottuja, laskimoverenkiertoa tukevia sukkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat