Puheenaihe

Hurja luku: Näin moni suomalainen aikuinen liikkuu liian vähän

Noin 70 prosenttia suomalaisista aikuisista harrastaa vain kevyttä liikuntaa tai ei harrasta liikuntaa ollenkaan.

Pieksämäen Seutuopisto

Noin 70 prosenttia suomalaisista aikuisista harrastaa vain kevyttä liikuntaa tai ei harrasta lainkaan liikuntaa vapaa-ajalla ja noin 40 prosenttia jää kokonaisaktiivisuudessa alle suositellun määrän, kertoo THL.

– Suomi on kansainvälisessä vertailussa fyysisesti aktiivista ja liikunnallista kansaa, mutta edelleen vaikeutena on tavoittaa ne väestöryhmät, joissa fyysinen aktiivisuus on vähäisintä, kuten vanhemmat ikäluokat tai matalasti koulutetut. Nuorten fyysistä aktiivisuutta tulee edistää, sillä verrattuna aikuisiin, nuorissa riittävästi liikkuvia on tällä hetkellä vähemmän, sanoo tutkija Heini Wennman THL:n tiedotteessa.

Vuonna 2017 noin joka kolmas 25–64-vuotias mies ja nainen raportoi harrastavansa vapaa-ajalla vähintään kohtuukuormittavaa liikuntaa vähintään 3 tuntia viikossa. Kun huomioidaan myös muu fyysinen aktiivisuus, miehistä ja naisista reilu puolet saavuttaa suositellun määrän liikuntaa viikossa.

Peruskoulussa ja lukiossa sekä ammattioppilaitoksissa pojat harrastavat tyttöjä useammin vapaa-ajan liikuntaa suosituksen mukaisesti eli vähintään 7 tuntia viikossa. Nuorilla liikunnan harrastaminen on kehittynyt myönteisesti vuoden 2013 jälkeen ja riittämättömästi liikkuvien osuus on pienentynyt.

Vapaa-ajan liikunnan harrastaminen on kuitenkin yleistynyt sekä aikuisilla että peruskoulu- ja lukioikäisillä nuorilla. Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, Suomessa voidaan saavuttaa Maailman terveysjärjestön WHO:n asettama tavoite, jonka mukaan riittämättömästi liikkuvien osuus väestössä vähentyy 10 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

– Suomessa on meneillään monia kansallisia liikunnan edistämishankkeita ja näiden vaikutuksia väestön fyysiseen aktiivisuuteen nähdään toivottavasti tulevina vuosina. Vaikka WHO:n asettama kansainvälinen tavoite riittämättömästi liikkuvien osuuden laskusta on Suomessa jopa jo osittain saavutettu, on tärkeä varmistaa myönteisen kehityksen jatkuminen. Kansanterveyden kannalta on pyrittävä lisäämään fyysisesti aktiivisten osuutta WHO:n minimitavoitetta enemmän, toteaa tutkimusprofessori Pekka Jousilahti tiedotteessa.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat