Paikalliset

Energiasäästöjä ja ruokarauhaa – tarjottimet katoavat kaikista Nurmijärven kunnan kouluista

Julkinen ruokailu koskee kouluja, päiväkoteja, sairaaloita ja seniorikoteja.

Arkisto/Viena Kytöjoki

Kaikissa Nurmijärven kouluissa ollaan siirtymässä ruokailuun ilman tarjottimia. Ensimmäiset tarjottimet poistettiin Nurmijärvellä käytöstä kokeiluluonteisesti elokuussa 2018 Lukkarin ja Karhunkorven koulusta.

 

Sen jälkeen tarjottimia on vähitellen otettu pois kouluilta niin, että tällä hetkellä tarjottimet ovat käytössä vielä kuudessa koulussa.

 

Röykän koululla tarjottimet otettiin pois lukuvuoden alkaessa elokuussa 2019. Muutos oli suunniteltu yhdessä Nurmijärven kunnan liikelaitoksen Aleksian ja koulun henkilöstön kanssa.

Uudistuksella on pyritty saamaan ruokailutilaan ravintolamaisempi tunnelma. Pöydille on asetettu liinat ja servetit sekä ruokailuvälineet.

 

Tuleva tarjottimien poisto oli koulun henkilökunnan tiedossa jo pitkään ja 270 henkilön siirtyminen uuteen toimintatapaan on sujunut hyvin. – Jonottaminen on vähentynyt ja ruokailuhetki on rauhallisempi ja miellyttävämpi, sanoo Röykän koulun rehtori Sallamaaria Aalto.

– Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot ovat tänä vuonna Röykän koulun laaja-alainen painopistealue. Ruokailutapojen opettelu ja ruokailu ilman tarjottimia edesauttaa opettajia tämän tavoitteen saavuttamisessa yhtenä konkreettisena opetustapana, hän jatkaa.

 

– Aiemmin ruokailussa meni astioita jonkin verran rikki, nyt astioita rikkoutuu vähemmän. Myös ruokahävikki on vähentynyt tarjottimien poiston myötä, kertoo koulun ruokapalveluesimies Sirpa Salminen.

– Uudistuksen tarkoituksena on vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Tarjottimien peseminen kuluttaa vettä, pesuainetta ja henkilökunnan työaikaa, sanoo ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkola.

– Pelkästään tarjottimien pois jättämisellä olemme säästäneet vettä 150 litraa oppilasta kohden vuodessa, hän jatkaa.

 

Alkava hävikkiviikko (9.–15.9.) nostaa esiin ruoasta kertyvän hävikin. Nurmijärvellä hävikin määrään halutaan vaikuttaa konkreettisin teoin. Yksi näistä keinoista on luopuminen tarjottimien käytöstä.

Onko tarjottimista luopuminen kouluruokailussa mielestäsi hyvä asia?

Kyllä
66% (61 ääntä)
Ei
34% (32 ääntä)
Ääniä yhteensä: 93

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt lähtivät tarjottimetkin opiskelijoilta – oppilaitoksen säästökeino puhuttaa24.8.2016 15.00
Mielipide: Koulujen tarjotinkokeilu pitäisi lopettaa, koska se on terveysuhka3.9.2018 13.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat