Paikalliset

Montako grammaa tuli pyyhkäistyä ruokaa roskiin? Urheilupuiston kouluravintolassa biovaaka kertoo hävikkiruoan määrän

Kuvituskuva.

Arkisto/Tanja Kuisma

Urheilupuiston kouluravintolassa Klaukkalassa biovaaka näyttää asiakkaalle, montako grammaa tuli pyyhkäistyä ruokaa roskiin. Kouluruokailussa syntyvän lautashävikin näkyväksi tekemisen toivotaan vaikuttavan yleisiin asenteisiin ruokaa ja ruokahävikkiä kohtaan.

– Lähes kaikki suomalaiset ovat kouluruokailun piirissä vähintään yhdeksän vuotta elämästään. Tuona aikana opitut asiat jäävät elämään asenteissa ruokailuun ja ruokaan liittyen, usein koko elämän ajaksi, palvelujohtaja Anu Savander-Hämälainen Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitoksesta kertoo.

– Hävikin vähentämiseen ei ole yhtä ainutta tapaa, vaan olemme Aleksiassa lähteneet siitä, että yritämme löytää konkreettisia keinoja, joilla voimme asiaan vaikuttaa. Biovaaka on yksi niistä. Ja erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme ensimmäisenä kouluna Uudellamaalla ottamassa tätä käyttöön, hän jatkaa.

Samalla aletaan Savander-Hämäläisen mukaan saada lisätietoa ruoan menekkiin liittyen, kun voidaan verrata hävikin määrää esimerkiksi edellisen kuukauden ruokalistaan.

– Päätavoite on tietenkin ruokahävikin vähenemisessä, mutta siitä tietoa saamme vasta kun vaaka on ollut käytössämme hetken aikaa. Ja hävikin pienenemisestä tulee myös kustannussäästöjä, kun vähemmän valmistettua ruokaa menee jätteeseen. Nollahävikki ei ole meille kuitenkaan tavoite, tavoitteenamme on se, että Nurmijärven kunnan koulujen oppilaat, päiväkotilapset ja ikäihmiset saavat joka päivä maukkaan lounaan. Ja kun ruokailijoita on päivittäin noin 8000 ei ennusteet voi koskaan osua täysin kohdilleen, Savander-Hämäläinen sanoo.

Biovaa´an pilotointi alkaa Urheilupuiston koulusta. Jos vaikutukset siellä ovat hyvät, kokeilun laajentamista harkitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat