Paikalliset

Hanhet valtasivat Sääksjärven uimarannan – pelätään saastuttavan vettä ja rantaa ulosteillaan

Ulosteet inhottavat, mutta eivät sisällä runsaasi haitallisia bakteereja.

Ille Martela

Hanhet ovat vallanneet Sääksjärven uimarannan kesäkauden päätyttyä. Tämä on herättänyt huolta nurmijärveläisten keskuudessa. Keskiviikkona uimarannalla oli lepäilemässä noin seitsemänkymmenen hanhen parvi. Suurin osa hanhista oli kanadanhanhia. Joukossa oli myös puoli tusinaa valkoposkihanhia.

– Valkjärven Tiiran uimarannalla on käytetty aitaa, mutta Sääksjärven uimarannalla on useampi sata metriä rantaviivaa. Meillä ei ole resursseja toteuttaa aitausta eikä siitä lentokykyisten hanhien kanssa olisi välttämättä hyötyäkään, toteaa liikuntapaikkapäällikkö Ville Ruokoja.

 

Sääksjärvi on suurehko laskujoeton lähdejärvi, joka tunnetaan kirkkaasta vedestään. Vesi on vähäravinteista ja laadultaan erinomaista. Järvi on herkkä ulkopuoliselle kuormitukselle. Sääksjärven valuma-alue on pieni. Pääosin järven vesi on pohjavettä, joka vaihtuu järven pohjan hiekka- ja sorakerrosten läpi.

Suuren hanhijoukon rannalle ja veteen jättämien ulosteiden pelätään saastuttavan järveä.

– Jos pitkän kuivan kauden jälkeen tulevat rankkasateet, ja otetaan vesinäytteet, niin bakteeriarvot voivat olla tilapäisesti kohonneet todennäköisesti hanhien ja sorsien ulosteiden vaikutuksesta. Tämmöinen ilmiö on olemassa muutamilla Helsingin uimarannoilla, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Sisämaan uimarantojen ongelma aiheuttavat nimenomaan kanadanhanhet, joiden ulosteista aiheutuu enimmäkseen kosmeettista haittaa.

– Tuskin vedenlaadullisesti aiheuttaa terveydellistä haittaa. Sateen rannalta huuhtomat ulosteet saattavat kyllä lyhytaikaisesti heikentää rantaveden laatua. Hanhet ovat enimmäkseen kasvinsyöjiä. Tutkimuksia on tehty. Ulosteet eivät aiheuta terveyshaittaa, lähinnä voivat sotkea vaatteita, Uudenmaan ELY-keskuksen johtava asiantuntija Ilpo Huolman huomauttaa.

– Ensi kesänä ulosteet ovat jo maatuneet, toteaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja Pia Gummerus.

Ihmisten läsnäolo rannoilla ei suuria hanhilaumoja säikytä.

– Aika avuttomia ollaan. Sääksjärven uimarantahiekkaa myös puhdistetaan säännöllisesti. Tärkeätä on, etteivät ihmiset syötä hanhia, Gummerus muistuttavaa.

Espoossa koiria käytettiin valkoposkihanhien hätistelyyn ELY-keskuksen luvalla. Kanadanhanhet eivät ole rauhoitettuja, joten lupaa ei tarvita. Suomen järjestyslaki kieltää koirien viemisen yleisille uimarannoille.

– Koiraa ei saa usuttaa hanhien kimppuun eikä sitä saa päästää vapaaksi. Hanhien rauhallista paimentamista tai ohjaamista pois rannalta ei ole tiukasti tulkittu luvanvaraiseksi, Huolman toteaa.

Kanadanhanhen metsästysaika on jo alkanut.

– Kanadanhanhia on pelloilla mutta ei suurissa määrin, että metsästystoiminta olisi kovin aktiivista. Enemmän lentävät yli tai laskeutuvat pelloille, missä ei voi talojen takia ampua, Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tommi Nylund kertoo.

– Nurmijärvellä ei ole hirvikoiria vielä käytetty hätistämiseen mutta mahdollista on, jos pyydetään ja luvat ovat kunnossa, Nylund päättää.

Pitäisikö hanhet ajaa pois Sääksjärven uimarannalta?

Kyllä
88% (123 ääntä)
Ei
12% (16 ääntä)
Ääniä yhteensä: 139

Kanadanhanhi ei ole rauhoitettu

Kanadanhanhia sisämaan rannoilla

Kanadanhanhi on Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tuotu puisto- ja riistalintu.

Suomessa kanta kasvoi jyrkästi 1980-luvulla.

Suurimpiin hanhiimme kuuluvalla linnulla on pitkä, tumma kaula, ja sen poskissa on valkoiset läiskät.

Sen voi sekoittaa rauhoitettuun valkoposkihanheen, jonka valkoiset poskipeilit ulottuvat silmien yli otsalle.

Hanhien runsas laiduntaminen uimarannalla voi aiheuttaa hetkellisesti ja paikallisesti veden lyhytkestoista saastumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jättisumma korvauksiin: valkoposkihanhet tekivät mittavia tuhoja 4.1.2017 12.09
Hanhet valtasivat rannan Klaukkalassa – "aita poistettiin valitusten vuoksi"5.10.2016 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat