Paikalliset

Nurmijärven alijäämästä tulossa odotettua suurempi – "Kipeitäkin arvovalintoja pitää tehdä"

Talousjohtaja Ville Rajahalme ei ole päässyt helppoon paikkaan, kun Nurmijärven kunta teki jo toista vuotta peräkkäin historiansa huonoimman tuloksen.

Arkisto / Riikka Laine

Nurmijärven kunnan tilinpäätös ei tämän hetkisen ennusteen mukaan vaikuta olevan tänä vuonna juuri viime vuotta parempi.

Kunta teki viime vuonna historiansa huonoimman tilinpäätöksen, 12,1 miljoonaa alijäämää.

Tänä vuonna alijäämä on tämän hetken ennusteen mukaan 11,9 miljoonaa euroa.

Alun perin talousarvio oli tälle vuodelle 3,1 miljoonaa alijäämäinen, mutta jo ensimmäisessä osavuosikatsauksessa sote-budjetin tarkistamisen jälkeen alijäämä painui yli viiteen miljoonaan euroon.

Nurmijärven kunnan talousjohtaja Ville Rajahalmeen mukaan toisessa osavuosikatsauksessa yksi suurin alijäämää kasvattava tekijä on uuteen valtakunnalliseen sähköiseen ansiotulorekisteriin liittyvä tiedonsiirto-ongelma, jonka takia Nurmijärvi on joutunut alentamaan verotuloennustettaan 4,7 miljoonalla eurolla.

Kun uusi järjestelmä ei ole toiminut kunnolla ja palkkatietoja ei ole saatu toimitettua kaikilta työnantajilta verohallinnolle, niin osa verotuloista tullaan tilittämään kunnalle näillä näkymin ensi vuoden puolella.

– Tämä on vaikeuttanut verotuloennusteen tekemistä todella paljon. Tämä on harmillista, sillä mikäli tilitykset tulevat vasta ensi vuonna, niin myös ensi vuoden taloudesta saa helposti väärän kuvan kunnan taloustilanteesta, Rajahalme kertoo.

 

Kunnan omassa toiminnassa osavuosikatsaukseen yllättäviä kuluja ovat puolestaan tuoneet Valkjärven rantaan kaavoitetun Järvimaan alueen tonttijaosta tehty valitus, sisäilmaongelmat ja koulukuljetukset.

Koulukuljetuskustannukset ovat 720 000 euroa arvioitua suuremmat, tonttimyyntitavoitteesta arvioidaan jäätävän 570 000 euroa ja väistötiloista arvioidaan tulevan 700 000 euron lisäkustannus.

– Tonttimyyntitulot ovat suunniteltua alemmat, koska Järvimaan alueen tontteja ei ole voitu luovuttaa hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen vuoksi. Nämä tulot tulevat toki toteutumaan myöhemmin, kun hallinto-oikeus on tehnyt päätöksensä.

– Ennakkoarvio koulukuljetusten kustannuksista ei ole puolestaan kuluvan vuoden osalta vastannut toteumaa. Sivistystoimessa on jo aloitettu työ koulukuljetusten uudelleenkilpailuttamiseksi, Rajahalme muistuttaa,

Ja vaikka väistötiloista tulee myös lisäkuluja, niin Rajahalmeen mukaan kunnalle on tärkeää, että toimintaa voidaan harjoittaa sisäilmaltaan puhtaissa tiloissa.

Kun talousjohtaja esittelee tämän vuoden toista osavuosikatsausta kunnanhallituksessa ensi maanantaina, niin hän joutuu myös muistuttamaan siitä, että sotekuluista ei ole vielä tässä vaiheessa tarkkaa tietoa.

Kunta tekee osavuosikatsauksen kolme kertaa vuodessa, mutta Keusote vain kahdesti vuodessa, eli Keu-soten elokuun loppuun asti ylettyvä osavuosikatsaus on tiedossa syyskuun loppuun mennessä.

– HUS:N antama ensimmäinen tilinpäätösarvio erikoissairaanhoidon toteumasta oli suorastaan lamaannuttava.

– Sote-kuluissa kannattaa muistaa, että uusi kuntayhtymä vasta rakentaa yhtenäisiä toimintamalleja, eikä kaikkia säästöjä synny heti, vaan Keusoten laajemmat hartiat kantavat hedelmää pidemmällä aikavälillä.

– Ja myös se on tärkeä huomioida, että sotekulut nousivat vuosi vuodelta, vaikka palvelut olivat kunnan hoidettavana. Tässä näkyy väestön ikääntyminen ja palvelutarpeen kasvu.

 

Lopuksi kunnan talousjohtaja muistuttaa, että on olennaisinta kiinnittää huomio yksittäisen talousvuoden alijäämän tai ylijäämän sijasta pidempään kehityskulkuun.

– Mikäli jatkamme lainanottoa tätä vauhtia, kasvaa velkataakkamme kuudessa vuodessa 350 miljoonaan euroon. Silloin pienikin muutos korkoympäristössä olisi katastrofaalinen, Ville Rajahalme muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikuntapaikkojen säästöehdotukset eivät menneet läpi – luistelukentistä ja tykkilumiladusta ei haluttu luopua10.9.2019 13.45
Ensimmäiset säästöehdotukset julki – kunta leikkaamassa mm. liikuntapaikoista ja viheralueiden hoidosta4.9.2019 09.33
Säästöt iskevät myös Nurmijärven sivistystoimeen - säästöä palkkakuluissa ja ICT-laitteissa11.9.2019 07.15
Kunnan budjetti ylittymässä – väistötiloista ja lumista lisäkuluja19.8.2019 06.00
Nurmijärvi nostamassa kunnallisveroa hitusen – investointeja karsitaan reippaasti13.6.2019 17.55
Nurmijärven tilinpäätös 12 miljoonaa alijäämäinen – kunnan taloudessa ryhtiliikkeen aika22.3.2019 09.04
Nurmijärvi laittaa kukkaronnyörit tiukemmalle ja lanseeraa NUUKA-ohjelman – "investointien määrä kasvanut huimasti"10.10.2018 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat