Paikalliset

Norjalaiskoirien vierailu Klaukkalassa aiheuttaa huolta – eläinlääkärin mielestä Tornimäellä voi ulkoilla turvallisella mielellä

Kuvituskuva.

arkisto / Pyry Krappe

Viiden norjalaiskoiran osallistuminen Klaukkalan Tornikeskuksella viikonvaihteessa pidettyihin taakanvedon EM-kilpailuihin on aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Keskustelun taustalla on Norjassa havaittu, useilla koirilla kuolemaan johtanut ja toistaiseksi tunnistamaton ripulitauti. Nurmijärveläiset koiranomistajat ovat huolissaan siitä, onko Tornikeskuksen ympäristössä kisojen jälkeen turvallista liikkua.

Ruokaviraston erikoistutkija Outi Simola kertoi maanantaina, että Norjan epidemia-epäilyssä oireeksi nimettyä veriripulia ja oksentelua ilmenee ajoittain Suomessakin, mutta tällä hetkellä ei keskittyneesti.

Simolan mukaan tilanne ei ole poikkeuksellinen, koska bakteeriperäisiä suolistotulehduksia tavataan koirilla jatkuvasti. Tautia ei pidetä koirasta toiseen tarttuvana.

Simola painottaa kuitenkin, että koiranomistajien on aina syytä viedä lemmikkinsä heti hoitoon, jos sen vointi heikkenee tai se oksentaa tai ripuloi runsaasti verta.

– En näe mitään erityistä riskiä Tornimäen alueella liikkumisessa. Mielestäni siellä voi ulkoilla rauhallisesti ja turvallisella mielellä. Rokotuksista on tietysti syytä huolehtia ja käyttää tervettä maalaisjärkeä, sanoo viikonvaihteen kilpailuissa kilpailueläinlääkärinä toiminut nurmijärveläinen Taina Haarahiltunen.

– Torstai-iltana Norjan viranomaisilta tuli tietoa Norjassa esiintyvästä veriripulista. Olin silloin ja perjantaina yhteydessä taakanvetokisojen järjestäjiin ja mietimme, miten toimitaan, Haarahiltunen kertoo kilpailuja edeltäneestä tilanteesta.

Perjantaiaamuna hän oli yhteydessä Ruokavirastoon, josta todettiin että kyseessä ei ole viranomaisen kannalta vastustettava vaarallinen tauti.

Perjantaina iltapäivällä Ruokavirasto päätyi varotoimenpiteenä suosittelemaan koirien tuonnin välttämistä Norjasta Suomeen sekä koirien viemistä Suomesta Norjaan. Tällöin norjalaiskoirat olivat Haarahiltusen mukaan jo Suomessa.

Suomen Kennelliiton sivuilla kerrotaan, että liitto on toistaiseksi kieltänyt Norjassa asuvien koirien osallistumisen Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Taakanvedon EM-kilpailut järjestänyt Finnish Weight Pulling Association ry ei ole Kennelliiton alainen yhdistys.

Haarahiltunen kertoo olleensa yhteydessä myös kunnaneläinlääkäriin, joka hänkin totesi, ettei kyse ole lakisääteisesti vastustettavasta taudista.

Haarahiltunen kiittelee kilpailut järjestänyttä yhdistystä tilanteen hoitamisesta.

– Norjalaiset koirat laitettiin erilleen muista koirista alueelle, jossa ei ole julkista liikennettä, ja ne tarkistettiin viimeisenä. Tässä yhteydessä hygieniasta huolehdittiin tarkoin.

Haarahiltusen mukaan kaikki kilpailuun osallistuneet koirat olivat kliinisesti terveitä ja hyväkuntoisia.

Sosiaalisessa mediassa on myös pohdittu ja arvosteltu taakanvedon koiraystävällisyyttä.

– Kyse on hienosta ja hyvästä lajista. Koiraa ei pakoteta mihinkään, vaan sillä on minuutti aikaa vetää muutama metri. Jos se ei vedä, se ei vedä, kolmena vuonna lajin kilpailuissa eläinlääkärinä toiminut Taina Haarahiltunen kuvailee.

Koirat jaetaan painoluokittain. Viikonvaihteen kisoihin osallistui koiria viisikiloisista yli 51-kiloisiin.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kennelliitto kehottaa varovaisuuteen kaikissa koiratapahtumissa – ”Rokotukset kunnossa, vaikkei osallistuisi tapahtumiin”7.9.2019 06.15
Koirien taakanvedon EM-kisat käydään Klaukkalassa4.9.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat