Paikalliset

Eemeli palaa Taaborille – toiveuusinta luvassa ensi kesänä

Eemeli seikkaili Taaborinvuorella edellisen kerran muutama vuosi sitten.

NU arkisto

Taavi Vartia ohjasi kesällä 2013 Taaborinvuorelle juhlanäytelmän Astdrid Lindgrenin alkuperäiskäsikirjoituksesta Vaahteramäen Eemeli. Tuolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Lindgren kirjoitti ensimmäisen Eemeli-teoksena.

Näytelmä löi silloin kaikki katsojaennätykset koko Taaborinvuoren historian aikana. Rooleissa nähtiin mm. Oskari Katajisto, Ari-Kyösti Seppo, Eija Vilpas, Anna Hanski ja Marita Taavitsainen. Eemelin ja Iidan rooleihin tulivat vaativien koe-esiintymisten jälkeen valituiksi lapsinäyttelijät Christian Ruotanen ja Rosa Sipilä. 2. Iidana ja Eemelinä olivat Pinja Kylmänen ja Akseli Lehtinen.

 

Nyt Vartian kiitelty ohjaus herää eloon osittain uudella kokoonpanolla heinäkuussa 2020. Pellavapäinen pojanviikari kujeilee vanhaan tuttuun tapaan vieden kaikenikäiset katsojat ikimuistoiseen seikkailuun – kepposten ja metkujen iättömään maailmaan. Maailmaan, jossa sattuu ja tapahtuu, ja jossa itkut päättyvät nauruun, syyllisyys ja katumus anteeksiantoon.

Vaahteramäen Eemelin teatteriversio mukailee perinteistä tarinaa.

– Toki minä ja työryhmäni tuomme mukaan oman kädenjälkemme, koska sitä meiltä odotetaan, mutta sisällöllisesti pysymme tiukasti alkuperäistekstissä. Noudatamme alkuperäisteosta myös näytelmän musiikkiosuuksissa, joissa kuullaan Suomessa harvemmin esitettyjä alkuperäiseen näytelmäversioon kuuluvia lauluja, Vartia kertoo.

 

Vaahteramäen Eemeli on todellinen toiveuusinta. Vartian mukaan lukuisat katsojat ovat vuosien varrella kyselleet, voisiko näytelmän vielä nähdä uudelleen.

– Nyt aikaa on kulunut riittävästi. Monet kävivät jo edellisellä kerralla useammassakin näytöksessä, ja ensi kesänä katsomossa tulee tietysti istumaan paljon sellaisia, jotka vuonna 2013 eivät vielä olleet syntyneetkään.

 

Näytelmän esiintyjät julkistetaan myöhemmin ja lipunmyynti avataan syksyn aikana.

– Rooleissa tullaan joka tapauksessa näkemään jälleen useita tunnettuja, valovoimaisia esiintyjiä. Eemeliksi ja Iidaksi roolitamme tälläkin kertaa ihan oikeasti lapsinäyttelijät, ja heidät etsimme koe-esiintymisten kautta.

 

Taaborinvuoren lisäksi näytelmä nähdään Kotkassa, Kyminlinnan kesäteatterissa. Siellä Eemeli astuu näyttämölle kesäkuussa, ja kun muutaman viikon esityskausi on viety läpi, esitys siirtyy kotinäyttämölleen Taaborinvuorelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat