Puheenaihe

Selvitys: Järjestelmään jääneistä rikostuomioista 40 vanhentunut – Yksikään vankeustuomio ei ollut vanhentunut, joukossa sakkoja ja yksi nuorisorangaistus

Kuvituskuva Ilpo Kekki/ESM:n arkisto

Rikosasioiden täytäntöönpanossa on ilmennyt ongelmia, joita Oikeusrekisterikeskus lähti selvittelemään. Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä eteenpäin.

Ongelmat liittyvät Rikostuomiosovellukseen, jonka kautta tieto tuomioiden täytäntöönpanosta liikkuu käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle.

Oikeusrekisterikeskus on käynyt läpi kaikki avoimet asiat. Vanhentuneita tuomioita, joita ei voida panna enää täytäntöön, on löytynyt yhteensä 40 kappaletta.

Sakkotuomioita löydettiin 29 kappaletta, ja niiden yhteismäärä on 11 340 euroa, yksi neljän kuukauden ehdollinen nuorisorangaistus sekä kymmenen korvaustuomiota, joiden yhteismäärä on lähes 7 990 euroa. Yksikään vankeustuomio ei ole vanhentunut.

 

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sai keskiviikkona Oikeusrekisterikeskuksen päälliköltä Ritva-Liisa Raatikaiselta selvityksen rikosasioiden täytäntöönpanon ongelmia.

– On hyvä, että tilannekuva on selvinnyt näin nopeasti. Nyt meillä on tarkka kuva ongelman laajuudesta, joka onneksi oli pelättyä pienempi. Minulle on luvattu, että kaikki täytäntöönpanoa vaille olevat tuomiot viedään eteenpäin tehokkaasti. Tällaista tietokatkoa tuomioiden täytäntöönpanossa ei saa enää tapahtua, ministeri Henriksson painottaa.

 

Eniten viivästyneet ja siten vanhentumisriskissä olleet asiat on jo lähetetty eteenpäin täytäntöönpanoa varten. Lisää vanhentuneita asioita ei siis enää tule.

Käräjäoikeudet huolehtivat loppujen viivästyneiden asioiden jakelusta lähipäivien kuluessa yksitellen siten, että kaikki asiat tulevat asianmukaisesti toimitettua täytäntöönpanoon, oikeusministeriön tiedotteessa luvataan.

 

Selvityksessä ilmeni, ettei kyseessä ole ollut tietojärjestelmävirhe. Todennäköisimmin kysymys on käyttäjien virheestä.

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus selvitti heille tilitettyjä maksuja, eli sakkoja, jolloin huomattiin, että mukana oli myös sakkoja, joista ei löytynyt tuomioita järjestelmästä. Ongelmia on ollut vuodesta 2013 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat