Paikalliset

"Tarjottimista luopuminen lisää sotkuisuutta ja vähentää ruokarauhaa" – näin kunta vastaa

Kuvituskuva.

Elli Keski-Loppi

Tarjottimista luopuminen Nurmijärven kouluissa on herättänyt keskustelua siitä, onko tarjottimista luopuminen hyvä asia.

Kaikissa Nurmijärven kunnan kouluissa ollaan siirtymässä ruokailuun ilman tarjottimia. Ensimmäiset tarjottimet poistettiin Nurmijärvellä käytöstä kokeiluluonteisesti elokuussa 2018 Lukkarin ja Karhunkorven koulusta.

Sen jälkeen tarjottimia on vähitellen otettu pois kouluilta niin, että tällä hetkellä tarjottimet ovat käytössä vielä kuudessa koulussa.

Aleksian ruokapalvelupäällikkö Riitta Mikkolan mukaan uudistuksen tarkoituksena on vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia.

– Tarjottimien peseminen kuluttaa vettä, pesuainetta ja henkilökunnan työaikaa. Pelkästään tarjottimien pois jättämisellä olemme säästäneet vettä 150 litraa oppilasta kohden vuodessa, Mikkola kertoo.

 

Kun Nurmijärven Uutiset kertoi viime viikon lopussa verkkosivuillaan tarjottimista luopumisesta, alkoi sosiaalisessa mediassa keskustelu tarjottimien pois jättämisestä aiheutuvasta sotkuisuudesta.

– Pöydät voivat olla sotkuisempia esimerkiksi leivän muruista. Mutta toisaalta käytämme astianpesusta säästyneen ajan pöytien siistimiseen, Mikkola sanoo.

Mikkola kertoo Aleksian saaneen juuri palautetta muutamalta yläkoululaiselta, että uusi systeemi ei ole lisännyt heidän mielestään sotkuisuutta.

– Mielestäni on myös tärkeää, että pöytiä pyyhkiessä henkilökuntamme on nyt ”lähempänä” asiakkaita. Samalla he voivat vaihtaa lasten ja nuorten kanssa vaikkapa muutaman sanan ruoan mausta.

 

Osa kuntalaisista epäili myös, että tarjottimen poisjättäminen vähentäisi ruokailuun jäävää aikaa. Keskustelijat olivat huolissaan myös ruokarauhasta, jos koululaisen täytyy hakea ruokia useaan otteeseen saadakseen sekä ruoat että juomat kannettua pöytään.

Mikkola täsmentää kuitenkin, että nyt tarjottimien poisjätön yhteydessä on kouluille lisätty useampia juoma- ja leipäpöytiä.

– Asiakkaat ottavat linjastosta nyt enää vain lautasen, salaatin ja pääruoan, joten jonottaminen vähenee ja lapsilla jää enemmän aikaa ruokailuun. Joissain kouluissa aterimet ovat linjastoissa, joissain pöydissä.

– Askeleita tosiaan tulee vähän lisää, kun oppilas hakee lähipöydästä erikseen leivän ja juoman, mutta lapset ja nuoret ovat selvinneet tästä hyvin.

–Astioitakin hajoaa vähemmän, kun ei jouduta taiteilemaan tarjottimien kanssa, Mikkola kertoo.

 

Ruokapalveluesimiehenä toimivan Sirpa Salmisen mukaan ruokahävikki on vähentynyt tarjottimien poiston myötä.

– Kun lautanen on tarjottimella, siihen otetaan enemmän ruokaa kuin jos lautanen on kädessä kannettavana. Syödään siis silmillä, otetaan liikaa eikä jakseta syödä kaikkea. Pelkälle lautaselle otetaan vähemmän ja aina voi käydä hakemassa ruokaa lisää, Mikkola lisää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Energiasäästöjä ja ruokarauhaa – tarjottimet katoavat kaikista Nurmijärven kunnan kouluista5.9.2019 17.01
Uusi kokeilu Nurmijärvellä: Osa kouluista luopui tarjottimista – "Säästää vettä ja pesuainetta"27.8.2018 10.15
Nyt lähtivät tarjottimetkin opiskelijoilta – oppilaitoksen säästökeino puhuttaa24.8.2016 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat