Puheenaihe

Opetushallitus: Numeroarviointi halutaan kaikkiin kouluihin 4. luokasta lähtien – Käytännöt kuntien välillä ovat suuria

Opetushallitus aikoo yhdenmukaistaa numeroarvioinnin käytäntöjä eri kunnissa.

Marjanen Hanna

Opetushallitus haluaa aikaistaa numeroarviointia niin, että se aloitettaisiin kaikissa kouluissa neljännellä vuosiluokalla. Tällä hetkellä se on yleisin käytäntö kouluissa. Vuosiluokilla 1–3 opetuksen järjestäjä päättäisi, antaako todistukset numeerisina vai sanallisina.

Lisäksi opetushallitus aikoo tarkentaa oppilaan itsearviointia sekä arvioinnin dokumentointia. Todistuksista on laadittu yhdenmukaiset mallit ja todistusmerkintöjä täsmennetään.

Esitystä varten Opetushallitus keräsi arviointiin liittyvää palautetta ja kysymyksiä rehtoreilta, opettajilta, oppilailta ja huoltajilta verkkokyselyllä syksyllä 2018. Kyselyyn osallistui yli 13 000 vastaajaa. Nyt käsitteillä oleva luonnos on kommentoitavana Opetushallituksen verkkosivuilla 16.9.–18.10.2019.

 

Opetushallituksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kuntien käytäntöjä ja poistaa tulkinnanvaraisuutta. Arvioinnin yhdenvertaisuus on herättänyt keskustelua sekä kodeissa että opetusalan ammattilaisten keskuudessa.

Nykyiset arvioinnin linjaukset on koettu liian tulkinnanvaraisiksi. Lisäksi arvioinnin käytänteet ja periaatteet vaihtelivat suuresti kuntien välillä.

Kunnat ovat voineet jo vuoden 1998 perusopetusasetuksen mukaan päättää, antaako 1–7 luokilla sanallisen vai numeroarvion. Vuosiluokilla 8 ja 9 on täytynyt aina antaa numeroarvio.

Vuonna 2014 laaditussa opetussuunnitelman perusteissa kuvattiin yksityiskohtaisemmin oppilaan arviointia lainsäädännön mukaisesti. Tällöin moni alakoulu luopui numeroarvioinnista, mistä etenkin vanhemmat hämmästyivät. Esimerkiksi MTV uutisoi vuonna 2017, että monissa alakouluissa on luovuttu numeroarvioinneista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koulujen numeroarvostelu sorsii osaa oppilaista – 5, 7, ja 9 määritellään nyt entistä tarkemmin31.10.2018 10.59
Teini tarvitsee tietoa rahasta – Nuorten mielestä kouluissa ei opeteta tarpeeksi taloustietoa16.10.2019 07.00
Työryhmä esittää ratkaisuja poikien koulumenestyksen lisäämiseksi – "Vanhempien lukutottumuksilla on vaikutusta poikien oppimiseen"6.8.2019 20.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat