Puheenaihe

Autoliitto kritisoi hallituksen verolinjauksia: "Työssäkäynnistä tulee entistä kalliimpaa ja autokanta jatkaa vanhenemistaan"

Tieliikenne kattaa yli 90 prosenttia Suomen henkilöliikenteestä, Autoliitto muistuttaa.

Sauvo Jylhä

Hallitus on kiristämässä kokonaisuudessaan polttoaineiden verotusta 250 miljoonalla eurolla ensi vuoden elokuusta alkaen. Autoliiton laskelmien mukaan korotus tuo keskivertoautoilijalle noin 70-80 euron lisäkustannukset vuodessa.

– Polttoaineveron korottaminen iskee erityisesti tavallisiin työssäkäyviin ihmisiin. Yhdessä muun muassa tuloverojen kiristyksen kanssa työssäkäynnistä tehdään entistä kalliimpaa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kommentoi liiton tiedotteessa.

Autoliitto kritisoi myös sitä, että edellisellä hallituskaudella neljään otteeseen alennettuun autoveroon ei olla koskemassa, romutuspalkkio ei saa jatkoa eikä muita keinoja vähäpäästöisempien autojen yleistymiseksi ole esitetty.

Liiton mukaan nyt on käymässä niin, että kun hallitus pitää kiinni autoverosta, suomalaiset pitävät kiinni vanhoista autoistaan. – Odotettavissa on, että autokanta jatkaa vanhenemistaan. Henkilöautoilu on jatkossakin merkittävin liikennemuoto Suomessa. Siksi olisikin tärkeää tehdä toimenpiteitä, joiden avulla yhä useammalla olisi mahdollisuus vaihtaa vanha suuripäästöinen auto uuteen tai uudempaan käytettyyn, Nieminen arvioi.

Hallitus saa Autoliitolta kiitostakin: Perusväylänpitoon kaavailtu 300 miljoonan euron tasokorotus on liiton mukaan erittäin tervetullut esitys korjausvelan kasvun pysäyttämiseksi.

Rahat tulisi kuitenkin kohdistaa liikennesuoritteen mukaisesti.

– On tärkeää, että rahoitusta jaettaessa huomioidaan eri liikennemuotojen osuudet ja niiden kehitys sekä kasvutrendit. Tieliikenne kattaa yli 90 prosenttia Suomen henkilöliikenteestä sekä kaksi kolmasosaa tavaraliikenteen tonnikilometreistä, Nieminen muistuttaa.

– Panostukset tiestöön vaikuttavat eniten niin matka-aikoihin, liikenneturvallisuuteen kuin liikenteen päästöihinkin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pitääkö auto- ja polttoaineverotusta nostaa vai laskea? – Näin puolueet vastasivat alan erikoislehti Moottorille25.2.2019 20.45
Hallituksen diesel-päätös voi lisätä päästöjä – Nestekin epätietoinen 120 miljooonan euron verotuen poiston vaikutuksista18.9.2019 11.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat