Puheenaihe

Nippu vatsalääkkeitä vedetään pois apteekeista, selvitys syöpäriskistä – käytätkö näitä tuotemerkkejä?

Ranitidiinia sisältävät lääkevalmisteet vedetään Suomessa pois apteekkijakelusta.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Euroopan ja Yhdysvaltojen lääkeviranomaiset selvittävät parhaillaan lääkeaine ranitidiinia koskevaa laatuongelmaa. Varotoimenpiteenä ranitidiinia sisältävät lääkevalmisteet vedetään Suomessa pois apteekkijakelusta.

 

Ranitidiini on lääkeaine, jota käytetään hoitamaan ja estämään mahan liikahappoisuudesta aiheutuvia vaivoja, kuten närästystä ja mahahaavaa.

Suomessa myynti- ja jakelukieltoon menevät seuraavat valmisteet (suluissa myyntiluvan haltija): Inside (Meda OTC), Inside Brus (Meda OTC), Ranisan (Sandoz a/s), Ranitidin Mylan (Mylan ab), Ranixal (Ratiopharm GmbH) ja Zantac (Glaxosmithkline).

 

Akuuttia potilasriskiä ei ole, joten lääkettä ei ole tarpeen vaihtaa ja on tärkeää, että potilaat eivät lopeta lääkehoitoaan. Markkinoilla on saatavilla muita vastaavia lääkkeitä sekä resepti- että itsehoitovalmisteina. Tarvittaessa potilaiden tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin korvaavan lääkkeen saamiseksi. Mikäli lääkityksestä on kysymyksiä, voi olla yhteydessä lääkäriin tai kysy neuvoa apteekista.

 

Ranitidiinia koskevat selvitykset liittyvät havaittuun epäpuhtauteen, N-nitrosodimetyyliamiiniin (NDMA), jonka on eläinkokeissa havaittu nostavan syöpäriskiä. Sitä on myös joissakin ruoka-aineissa ja vedessä, eikä sen oleteta olevan ihmiselle haitallista hyvin pieninä pitoisuuksina. Lääkkeissä raja-arvot epäpuhtauksille ovat kuitenkin erittäin tiukat.

 

Euroopan komissio, Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset tutkivat parhaillaan NDMAn määriä lääkkeissä ja mahdollisia vaikutuksia potilaisiin. Fimea jatkaa asian selvittelyä yhdessä muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaksi verenpainelääkettä vedetään pois apteekeista – ”Varotoimenpide”1.2.2019 09.50
Yhdysvaltojen tappava opioidikriisi on uhka myös Suomessa – Kela haluaa suitsia riippuvuutta aiheuttavia lääkemääräyksiä29.5.2019 11.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat