Paikallisurheilu

Uusi valmentaja, tuttu tavoite – SB-Pron naisilla kolmas peräkkäinen mestaruus kiikarissa

SB-Pron naisten liigajoukkue tähtää mestaruusputkensa jatkumiseen nyt Aki Vilanderin komennossa.

SUOMEN SALIBANDYLIITTO / JUHANI JÄRVENPÄÄ

Naisten salibandyliigan kahdella edelliskaudella voittanut nurmijärveläinen SB-Pro lähtee uuteen kauteen pitkälti samalla ryhmällä, joka viime keväänä juhli mestaruutta omassa kotiareenassaan, Arkadia-hallissa. Olennaisin muutos on tapahtunut vaihtopenkin takana: joukkuetta luotsaa suhteellisen nuoresta iästään huolimatta jo pitkän valmennusuran Turun Palloseurassa tehnyt Aki Vilander.

– Nurmijärvellä pääsen valmentamaan äärimmäisen motivoituneita aikuisurheilijoita. Juuri sellaista muutosta valmentajaurallani kaipasin, sanoo 33-vuotias Vilander, joka toimii myös U19-tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana ja naisten maajoukkueen valmennustiimissä.

– SB-Prossa odotetaan tietysti menestyksen jatkuvan. Se luo painetilaa, ja silloin olen omasta mielestäni parhaimmillani.

Viime vuosien valmentajasekoilut ovat luoneet ulkopuolisille SB-Prosta kuvan epävarmana työympäristönä. Vilander on vajaan puolen vuoden kokemuksella täysin toista mieltä.

– Seuran toimintaympäristö on valmentajan kannalta todella motivoiva ja inspiroiva.

Viime kauden mestarijoukkueesta Emma Itänen ja Nea Suominen siirtyivät Sveitsiin, Jenni Torkki EräViikinkeihin. Alakerrasta ovat vielä pitkään sairauslomalla polvivammaiset Anu Raatevaara ja Niina Ahola. Viime marraskuussa loukkaantunut Hanna-Mari Uimonen on onneksi palailemassa pikku hiljaa peleihin, ja EräViikingeistä tullut, oikealta puolelta laukova Elina Vanhanen on varmasti vahvistus.

Maajoukkuemaalivahti Tiltu Siltanen torjuu yhä palloja Pron veräjällä, ja hyökkäysketjuissa nähdään edelleen kolmet tehokaksoset: Jaana ja Heidi Lirkki, Elina ja Karoliina Kujala sekä Laura ja Mirja Hietamäki.

– Joukkue on menestynyt vahvan pelillisen identiteetin ansiosta. Tarkoitus ei ole sotkea sitä, vaan entisestään vahvistaa, Vilander korostaa. Suuresta kokeneiden pelaajien määrästä huolimatta hän ei pelkää ”ohi-pelejä” eli huonosta asenteesta johtuvia kollektiivisia alisuorittamisia.

– Viime keväänä heti aloituspalaverissa sanoin lähteväni siitä, ettei meille tule harjoituksissa yhtään ohi-päivää eikä sarjassa yhtään ohi-peliä. Motivointi ja oikean tunnetilan saaminen peleihin lähtee valmentajasta, Röykässä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa asuva Vilander tietää.

Junioreista on liigarinkiin nostettu muutama lupaus, joista muun muassa hiihtäjälegenda Jari Isometsän tytär, 2003 syntynyt Aada Isometsä saattaa debytoida liigassa jo tällä kaudella.

– On ajettava omaa juniorituotantoa pikku hiljaa sisään. Joku kevät saattaa monikin pelaaja kokeneemmasta päästä lopettaa yhtä aikaa, kuten Tampereen Classicissa vuosi sitten kävi. Sellaiseenkin pitää varautua, korostaa Vilander, joka vastaa SB-Prossa myös A- ja B-tyttöjen kilpailutoiminnasta.

SB-Pron liigakausi alkaa tänään keskiviikkona EräViikinkien vieraana Helsingin Tapanilassa. Ylihuomenna perjantaina Klaukkalaan saapuu Vilanderille tuttu tiimi, Turun Palloseura.

– Valmensin TPS:n organisaatiossa yhdeksän vuotta, joista kaksi viimeisintä naisten liigajoukkuetta. Totta kai siinä on pieni erityislataus, kun tuntee vastustajan valmentajat ja pelaajat niin hyvin. Mutta sääliä ei tietenkään tunneta.

Arkadia-hallissa Klaukkalassa perjantaina 27.9. kello 18.30 naisten salibandyliigan ottelu SB-Pro–TPS.

Salibandy

Uusi sarjajärjestelmä

Naisten salibandyliiga pelataan 16 joukkueen kaksitasoisena sarjana.

Sekä NLA:ssa että NLB:ssä on kahdeksan joukkuetta.

Kummassakin tasossa pelataan kolminkertainen runkosarja, eli jokaiselle joukkueelle tulee 21 ottelua.

NLA:n kolme parasta joukkuetta pelaavat runkosarjan jälkeen keskenään kaksinkertaisen sijoitussarjan, samoin sijoille 4.–6. sijoittuneet joukkueet.

NLA:n sijoille 7 ja 8 sijoittuneet joukkueet karsivat NLB:n sijoille 1 ja 2 sijoittuneiden joukkueiden kanssa kahdesta viimeisestä paikasta pudotuspeleihin.

Puolivälierät ja välierät pelataan edelleen paras viidestä -järjestelmällä, finaalit paras seitsemästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat