Paikalliset

Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä lukutaitoa kehittämällä

Kuvassa ylhäällä vasemmalta: Satu-Maarit Urtti (Jytyn alueasiamies), Anu Kalliola (kirjastonhoitaja), Anssi Leppävuori (Jytyn harjoittelija), Tiina Hirvonen (Nurmijärven sivistysjohtaja). Alhaalla vasemmalta: Katri Rahkola (kirjastopäällikkö), Raija Pekkala (Nurmijärven paikallistiimin jäsen), Joona Viljanen (palkattu nuori), Pirjo Tajakka (Jyty Keski-Uusimaa ry).

Jyty

Ammattiliitto Jyty myönsi viime keväänä Nurmijärven kunnankirjastolle 5 000 euron avustuksen, jolla kirjasto palkkasi nuoren työntekijän edistämään lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa. Kaikkiaan Jyty lahjoitti 100-vuotisjuhlavuotenaan 110 000 euroa lukukampanjaan 22 kirjastolle eri puolilla Suomea.

Nurmijärvellä kirjastoon palkatun nuoren Joona Viljasen työtehtäviin kuuluivat kirjatrailereiden eli kirjojen esittelyvideoiden teko sekä lukuvinkkilistojen laatiminen nuorille aihealueittain.

Kirjastonjohtajan mukaan Kirjatrailerit ja lukuvinkkilistat viedään nettiin ja Ratamo-verkkokirjastoon niiden valmistuttua.

Viljanen on työssään pitänyt myös kirjavinkkauksia ja esittelyjä 7. luokkalaisille sekä satutunteja pienemmille lapsille.

 

Lukukampanjan kunniaksi Jyty teki vierailun Klaukkalan kirjastoon tämän viikon keskiviikkona. Vierailulla keskusteltiin mm. lasten ja nuorten lukemisesta ja lukutaidosta sekä yleisten kirjastojen tulevaisuudesta.

Paikalla olivat lukemisen edistämiseen palkatun nuoren lisäksi Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvonen ja Klaukkalan kirjaston kirjastopäällikkö Katri Rahkola. Ammattiliitto Jytystä paikalla olivat Pirjo Tajakka ja Raija Pekkala Jyty Keski-Uusimaa ry:stä sekä alueasiamies Satu-Maarit Urtti.

 

Jytyn edustajat kertoivat, että lukukampanjan tarkoituksena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä, korostaa lukutaidon merkitystä sekä nostaa esille kirjastojen merkittävää roolia yhteiskunnan sivistystyössä.

– Varsin moni lukukampanjaan hakeneista kirjastoista mainitsi hakemuksessaan alueen syrjäytymisriskit. Tutkimusten mukaan juuri perinteisellä lukutaidolla on merkittävä rooli syrjäytymisen ehkäisyssä, Jytyn järjestöjohtaja Ari Sauros toteaa.

 

Jyty on moniammatillinen ammattiliitto, jonka jäsenkunnassa on runsaasti kirjastotyöntekijöitä. Jytyn lukukampanjalla halutaan nostaa esiin kirjastoalan ammattilaisten arvokasta työtä.

– Valitettavasti kunta-alan säästötoimet ovat viime aikoina kohdistuneet voimakkaasti yleisiin kirjastoihin. Jytyn jäsentutkimusten mukaan kirjastot ovat viime vuosina kokeneet eniten henkilöstön vähenemistä kunta-alan työpaikoilla, Sauros huomauttaa.

– Jyty on mukana neuvottelemassa kunta-alan työehtosopimuksesta (KVTES), jota noudatetaan myös yleisissä kirjastoissa. Työpaikoilla liittoa ja työntekijöitä edustavat luottamusmiehet, jotka pitävät huolen, että työnantaja noudattaa sovittuja sopimuksia. Näin on itsestään selvää, että myös työllistettävälle nuorelle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, Sauros sanoo.

 

Ammattiliitto Jyty edustaa kaikkiaan noin 50 000 työntekijää kunnissa, kuntayhtymissä, seurakunnissa ja yksityisten palveluksessa. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto. Kirjastoala on Jytyn merkittävimpiä ammattialoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat