Paikalliset

Kiljavan sairaalaan uusi toimintamalli – hoito- ja kuntoutuspalvelut Keusotelle

Kiljavan Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Flinkman pitää toimintamallin muutosta hyvänä asiana.

Taina Joutsen

Kiljavan sairaalan nykyinen toimintamalli muuttuu. Sairaalayhtiön kaikki osakkeenomistajat ovat hyväksyneet periaatepäätöksen mallista, jossa Kiljavan Sairaala Oy vuokraa jatkossa sairaalarakennuksia Keusotelle. Keusote puolestaan järjestää sairaalan hoito- ja kuntoutuspalvelut joko omana toimintanaan tai kilpailuttamalla ne.

Kiljavan Sairaala Oy on Keski-Uudenmaan kuntien ja Hus-kuntayhtymän omistama osakeyhtiö. Kuntaosakkaita ovat Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula ja Mäntsälä.

Tällä hetkellä Kiljavan Sairaala Oy on itse palvelujen tuottaja. Kilpailutuksen tuloksena hoito- ja kuntoutuspalveluista vastaa nyt Attendo.

Uudella toimintamallilla tavoitellaan Kiljavan Sairaala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Flinkmanin mukaan sairaalassa annettavan kuntoutuksen yhteensovittamista Keusoten kuntoutukseen ja palvelutuotantoon. Samalla haetaan synergiaetuja.

Flinkman uskoo, että lähetekäytännöt ja tiedonsiirto paranevat.

– Toimintamallin muutos on hyvä asia. Se antaa mahdollisuuden sitoa kuntoutuspalvelut kiinteämmin Keski-Uudenmaan soten yhteyteen. Nyt toimintamallissa on organisaatioraja, sillä Kiljavan Sairaala Oy ja Keusote ovat erillisiä asiakasrekisterin pitäjiä, Flinkman sanoo.

Kiljavan Sairaala Oy:n omistajakunnat liittyivät vuoden 2018 alussa Keusoteen. Tämän vuoden alusta lähtien Keusote on vastannut alueen sotepalveluista myös tuottajana.

Kiljavan Sairaala Oy:n ja Attendon henkilöstöön toimintamallin muutoksella ei ole Flinkmanin mukaan suurta merkitystä, sillä muutos toteutetaan liikkeen luovutuksena.

Liikkeen luovutuksessa työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle.

Kiljavan Sairaala Oy:n tämänhetkisestä henkilökunnasta noin 100 henkilöä on Attendon palkkalistoilla ja kuusi Kiljavan Sairaala Oy:n palkkalistoilla.

Jo tehdystä periaatepäätöksestä huolimatta toimintamallin muutos ei tapahdu hetkessä, sillä Kiljavan Sairaala Oy:n ja Attendon välinen sopimus on Flinkmanin mukaan voimassa 31. joulukuuta 2020 saakka.

– Tämän syksyn aikana Keusote tekee omat linjauksensa ja päätöksensä palvelutuotannosta. Me ryhdymme täällä Kiljavan Sairaala Oy:ssä laatimaan vuokrasopimuksia, Flinkman kertoo aikataulusta.

Keusoten lisäksi toinen Kiljavan Sairaala Oy:n organisaatiorajat ylittävä yhteistyökumppani on HUSin alainen Hyvinkään sairaala. Tällä hetkellä lähes puolet Kiljavan sairaalan asiakkaista tulee Hyvinkään sairaalasta.

– Rinteen hallituksen soteuudistus näyttää, miten nykyinen erikoissairaanhoito ja sen rajapinta peruspalveluihin jatkossa hoidetaan. Keski-Uudellamaalla on pitkä perinne asioiden yhdessä hoitamisella, Flinkman miettii.

Kiljavan sairaalassa on tällä hetkellä käytössä 93 asiakaspaikkaa ja 15 lisäpaikkaa. Sairaalan kakkososasto on tyhjillään. Sitä on käytetty muun muassa Nurmijärven kunnan väistötilana, mutta tällä hetkellä se on poissa käytöstä.

Lisäksi sairaalan ensimmäisessä kerroksessa on 900 neliötä peruskorjaamatonta, käytöstä poissa olevaa osastotilaa. Flinkman arvelee, ettei Keusote ole tässä vaiheessa kiinnostunut vuokraamaan kyseistä tilaa, vaan se jää Kiljavan Sairaala Oy:lle.

Asiakaspaikoista on vuositasolla käytössä keskimäärin 78. Noin 30 paikoista on pitkäaikaispotilaiden ja hoivajaksolla olevien potilaiden käytössä ja loput 40–50 kuntoutuspotilaiden käytössä.

Kiljavan sairaalassa annetaan lähinnä neurologista kuntoutusta sekä kuntoutusta tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville asiakkaille.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärvi ostaa Kiljavanrinteen Kiinteistöt Oy:n osakkeet Tuusulalta ja Mäntsälältä4.9.2019 07.10
Nurmijärvi havittelee maita Kiljavan sairaalan ympäristöstä – ei suunnitelmia alueen käytölle24.6.2019 06.10
Lisää rahaa Kiljavanrinteen osakkeisiin – kauppa toisi kunnalle neljä rantasaunaa ja 50 hehtaaria maata28.5.2019 06.00
Kiljavan sairaala siirtyi Keusotelle – sairaalan toimintamalli arvioidaan uudelleen26.4.2019 10.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat