Paikalliset

Väylä kuvaa vihersiltojen ylittäjiä – kerää tietoa tulevia vihersiltoja varten

Sammatin vihersilta on yksi seurannassa mukana olevista kohteista. Kaikkiaan selvityksessä mukana olevista kohteista seitsemän on rakennettu Loviisan ja Virolahden väliselle moottoritielle (vt 7) ja kaksi Helsingin ja Turun väliselle moottoritielle (vt 1). Yksi seurantakohteista sijaitsee Heinolassa (vt 4).

Väylä / Milla Niemi

Väylä seuraa nyt riistakameroiden avulla eläinten kulkua vihersilloilla. Kaikkiaan lähettäviä kameroita on kymmenellä sillalla Etelä-Suomessa.

Vihersilta on tiealueen yli rakennettu maisemoitu silta, jota pitkin eläimet pääsevät ylittämään tien turvallisesti. Nykytiedon perusteella vihersiltoja käyttävät esimerkiksi hirvieläimet, mutta systemaattista seurantaa ei ole toistaiseksi tehty.
- Aloitimme siksi seurantahankkeen, jossa selvitetään muun muassa sitä, mitkä eläinlajit käyttävät vihersiltoja, ja kuinka usein eläimiä silloilla liikkuu, kertoo ympäristöasiantuntija Marketta Hyvärinen Väylästä.

Väylän tiedotteessa kerrotaan, että vihersilta on mittava investointi, ja tulevia tiehankkeita varten tarvitaan tarkempaa tietoa siitä, miten nämä rakenteet toimivat eläinten kulkureittinä.

- Seurannan avulla saamme lisää tietoa siitä, minkä tyyppisiin paikkoihin ja millaisiksi vihersillat kannattaisi suunnitella, Hyvärinen toteaa.
Siltojen seuranta aloitettiin syyskuun alussa ja se kestää kaikkiaan vuoden ajan. 

 

Väylä toteuttaa parhaillaan Nurmijärvelle uutta Klaukkalan ohikulkutietä. Tielle ei ole tulossa varsinaista vihersiltaa, mutta Klaukkalan ohikulkutiellä hirville ja peuroille rakennetaan oma noin 20 metriä leveä alikulku. Liito-oraville tulee kaksi ylityspaikkaa ja pieneläimille viisi pikkutunnelia, eli rumpua, joista ne pääsevät kulkemaan turvallisesti ilman, että pitäisi ylittää tie.

Varsinaisista vihersilloista suurin osa on niin sanottuja monikäyttösiltoja, eli ne on suunniteltu osaksi alempaa tieverkkoa esimerkiksi metsätaloutta, työkoneajoa tai haja-asutusalueen liikennettä palvelemaan. Tällöin osa vihersillasta on varattu ajouralle, ja muu osuus siltakannesta on maisemoitu istutuksin. Vihersiltoja rakennetaan vain riista-aidatuille pääteille ja siltojen sijoittelussa pyritään ottamaan huomioon tiedossa olevat eläinten kulkureitit.

Vihersiltojen lisäksi eläinten käyttöön on Suomessa rakennettu erilaisia alikulkuja sekä liito-oraville tarkoitettuja hyppypuita. Lisäksi vesistösiltojen ali on jätetty kuivapolkuja, jotka toimivat eläinten kulkureitteinä. Kulkureittiratkaisujen tarkoitus on lieventää tiestön estevaikutusta, vähentää eläinten liikennekuolleisuutta sekä parantaa liikenneturvallisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Metsäkyläntien liikenne sujuu taas ilman pysähtelyä – ohikulkutien silta valmis5.10.2019 06.00
49 miljoonan tiesuunnitelmat – ohikulkutien valmistuttua Klaukkalaan suunnitteilla uusia yhdysteitä21.8.2019 06.05
Kunta vaatii ohikulkutien valituksen hylkäämistä30.6.2019 06.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat