Paikalliset

Digikahviloille vauhdikas aloitus – tarjolla apua digilaitteiden käyttöön

Heimo Lindgren (vas.) opettaa digikahviloissa kaikkia apua tarvitsevia. Digikahvilaan kannattaa mennä, jos digikysymykset askarruttavat.

Nurmijärven Opisto

Nurmijärvellä syyskuussa käynnistynyt Digikahvila-toiminta on saanut vauhdikkaan aloituksen. Kahviloissa kävi syyskuussa yhteensä lähes 80 kuntalaista kysymässä apua ja vinkkejä digiasioissa.

– Eniten päänvaivaa näyttäisivät tuottavan erilaiset älypuhelimet ja erityisesti niiden päivittäminen ja sovellusten käyttö, toteaa Nurmijärven Opiston tietotekniikkaopettaja Heimo Lindgren.

Hän on Digikahviloissa paikalla opastajien lisäksi ja auttaa tarvittaessa laiteteknisissä asioissa.

– Tyypillistä on, että henkilö ostaa puhelimen liikkeestä tietämättä sen tarkemmin, miten sitä käytetään. Älypuhelimia, tabletteja ja tietokoneita myyvät liikkeet ja verkkokaupat eivät anna käyttökoulutusta, vaan se pitäisi oppia jotakin muuta kautta. Myös oikeanlaisen puhelimen valinta tuottaa päänvaivaa, Lindgren lisää.

Digikahvilat on tarkoitettu nimenomaan laitteiden käytön opastukseen. Kahden tunnin aikana ehditään käydä läpi niitä asioita, jotka askarruttavat laitteen käytössä eniten.

Opastajan pöydän ympärille saattaa kerääntyä muutamia samoja kysymyksiä pohtivia henkilöitä. Yhdessä keskustelemalla ja harjoittelemalla saadaan moniin kysymyksiin vastauksia ja opitaan uutta.

Kahviloiden tarkoituksena on, että niihin voi tulla yhä uudelleen hakemaan vastauksia kysymyksiin tai kertaamaan jo opittuja asioita. Valmista opetusmateriaali ei käytetä, vaan kävijöiden kysymykset ovat etusijalla.

– Syyskuun digikahviloissa tehtiin muutamiin tietokoneisiin asennuksia, päivityksiä ja pientä siivousta niiden järjestelmien toimivuuden nopeuttamiseksi. Olemme myös asentaneet tarpeellisia ohjelmia työnhakua varten ja ratkoneet sähköpostin käyttöön liittyviä haasteita. Tarpeita ja kysymyksiä on laidasta laitaan, pieniä ja isoja, Lindgren kiteyttää.

– Maksuttomista Digikahviloista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti loka-marraskuun ajan, toteaa Nurmijärven Opiston rehtori Jenni Karemo.

– Olemme saaneet alkusyksyn aikana mukaan kaksi uutta opastajaa, joten nyt neuvoja jakaa yhteensä 5 vapaaehtoista opastajaa ja opettaja. Opastajien joukossa on sekä työuransa tietotekniikan parissa tehneitä että muutoin vertaisopastuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Kahvilalle on aina varattu kaksi tuntia aikaa ja parhaiten vapaita opastajia tavoittaa jälkimmäisen tunnin aikana. Alussa on aina ruuhkaa.

Digikahvila-toiminta jatkunee edelleen keväällä 2020 ja lisäksi kirjaston henkilökunnan kanssa suunnitellaan luentotyyppisiä tietoiskuja täydentämään tiedonsaantia. Nurmijärven Opistossa pidetään loka-marraskuussa Android-älypuhelimen käyttökurssi sekä Windows-tietokonekerhojen jatkotasoja. Pääkirjastossa ja Rajamäellä ovat käynnissä maksuttomat digitaitojen peruskurssit ja Seniorsurf-päivät 9.-10.10. Kirjastoissa annetaan myös yksilöopastusta ajanvarauksella.

Fakta

Tiistaisin kohdataan

Digikahvilat tiistaisin klo 13-15

Kirkonkylä, Ystävyyden kammari, Kuokkalantie 7, tiistai 12.11.

Rajamäki, Kylätalo, Terveystie 1, tiistai 22.10. ja 19.11.

Klaukkala, Tellosali, Kuonomäentie 2, tiistai 5.11.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat