Paikalliset

Rajakaari ja Kuntola kaipaavat korjauksia – "Emme haluaisi koko Rajamäkeä täyttää väistötiloilla"

Rajakaari rakennettiin vuonna 1964 alunperin Oy Alkoholiliike Ab:n koulutus- ja harrastusrakennukseksi.

Riitta Ketola

Rajakaaressa sekä sen viereisessä Kuntolan koulurakennuksessa on tehty sisäilmaan liittyviä tutkimuksia. Ne osoittavat, että kumpikin rakennus kaipaa korjauksia.

Rajakaaren luokkatiloja, käyttävät pääosin Rajamäen lukiolaiset. Lisäksi rakennuksessa on liikuntatilat, joita käyttävät lukion sekä ylä- ja alakoulun lisäksi myös urheiluseurat. Tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen Nurmijärven kunnasta kertoo, että rakennus on suojeltu ja se on tarkoitus korjata.

Myös Seitsemän veljeksen kouluun liittyvän Kuntolan rakennuksen hän uskoo olevan korjauskuntoisen. Sen sijaan toinen osa Seitsemän veljeksen koulun rakennuksista on jo aikaisemmin päätetty siirtää ensi vuoden alusta lähtien väistötiloihin.

– Kun meillä on Rajakaari, Kuntola ja Seitsemän veljeksen koulu, joille kaikille pitäisi tehdä jotain, niin emme haluaisi koko Rajamäkeä täyttää väistötiloilla, sanoo Könönen.

Tarkempia suunnitelmia ei ole vielä ehditty tehdä.

– Me arvioimme sitä itsekin vielä, sillä raportti on aika tuore ja maanantaina vasta istuttiin näiden asioiden äärellä. Totesimme, että ryhdymme mahdollisimman pian tekemään ensimmäisiä korjauksia.

Korjausten tekoa vaikeuttaa se, että rakennukset ovat koko ajan käytössä. Varsinkin Rajakaaren liikuntasalin korjaaminen on Könösen mukaan hankalaa, koska kyseessä on iso, korkea tila, joka vaatii paljon muun muassa telineiden pystyttämistä.

– Rajakaari on myös keskeinen liikuntatila rajamäkeläisille, joten korjaukseen laittaminen aiheuttaa paljon haittaa ja harmia.

Rajakaaressa, joka on valmistunut 1964, on tehty korjaus- ja tilamuutostöitä vuosina 1988, 1996-1997 ja 1999 sekä viimeisin peruskorjaus 2012.

Merkittäviä sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä ovat tutkimuksen mukaan pohjakerroksen alapohjan puulattiarakenteisiin ja maanpaineseinien lämmöneristeisiin muodostuneet kosteus- ja mikrobivauriot. Niitä on myös ulkoseinärakenteissa sekä liikuntasalin välipohja-, seinä- ja yläpohjarakenteissa.

Pohjakerroksessa oleva oppilaskunnan tila on otettu pois käytöstä jo ennen syyslukukauden alkua kohteesta löydettyjen vaurioiden vuoksi.

Rajakaaren viereisessä Kuntolan koulurakennuksessa on luokkatilojen lisäksi myös liikuntasali sekä ruokala, jota myös lukiolaiset käyttävät.

Rakennuksen vanhin osa on valmistunut 1986 ja laajennusosa 1999. Ville Könösen mukaan vanhassa osassa on enemmän ongelmia, laajennusosa on terveempi, mutta hän uskoo, että ne saadaan kunnostamalla käyttökelpoisiksi.

Tieto

Infotilaisuus marraskuussa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ottaa loka-marraskuun aikana kantaa sekä Rajakaaren että Kuntolan koulutilojen käytettävyyteen.

Tulevista korjaustoimenpiteistä, laajuudesta ja ajankohdasta päätetään myöhemmin.

Tutkimusten tuloksista pidetään infotilaisuus 14.11. klo 18 alkaen Kuntolan ruokalassa (Keskusraitti 1, Rajamäki).

Tarvittaessa kohteisiin tehdään lisätutkimuksia.

Tutkimusraportti ja tiedote asiasta on kunnan kotisivuilla osoitteessa www.nurmijarvi.fi/teemasivut/sisailma

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seitsemän veljeksen koulun parakit sittenkin toiselta toimijalta – hinta yli 1,8 miljoonaa22.9.2019 07.05
Seitsemän veljeksen koulu kiinni syksyllä - uudet tai korjatut tilat saadaan vasta pitkän ajan kuluttua17.4.2019 18.00
Sisäilmakorjaukset rasittavat kuntataloutta – Näin Nurmijärvi perustelee verokorotusesitystä9.10.2019 07.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat