Paikalliset

Mikä on Rajamäen ja Klaukkalan koulujen tulevaisuus? ”Isojen taajamien ratkaisut taloudellisesti merkittävä asia”

Seitsemän veljeksen koulun tulevaisuutta pohditaan nyt, kun koulu kärsii mittavista sisäilmaongelmista.

Riitta Ketola

Nurmijärven kunnan tekninenjohtaja Jouko Lehtonen ja sivistysjohtaja Tiina Hirvonen toivovat, ettei palveluverkkokeskustelu käänny pelkästään kyläkouluihin. Molemmat muistuttavat, että myös isoissa taajamissa tarvitaan isoja päätöksiä.

Sisäilmaongelmat ajavat rajamäkeläisen Seitsemän veljeksen koulun oppilaat väistötiloihin vuodenvaihteessa ja syyskuussa myös klaukkalalaisessa Urheilupuiston koulussa paljastui merkittäviä sisäilmaongelmia. SVK:ssa on nyt 459 oppilasta ja Urheilupuistossa 390 oppilasta, eli ne ovat Nurmijärven mittapuulla isoja kouluja.

Konsulttiyhtiö esittääkin, että nykyisten yläkoulujen tilalle rakennettaisiin kokonaan uudet rakennukset, Rajamäelle vuosina 2020–2023 ja Klaukkalaan 2020–2024.

– Siellä missä on suuret oppilasmäärät, suuret opettajamäärät ja suuret rakennukset täytyy saada pidettyä rakennukset toimintakuntoisina. Ne ovat kunnalle taloudellisesti merkittävä asia, koska kokonaiskustannukset isoissa yksiköissä on suuret, vaikka toki oppilaskohtaiset kustannukset pikkukouluihin verrattuna pienet, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ei voi kommentoida Urheilupuiston tilannetta, koska sisäilmatutkimustulos on koulussa vielä hyvin tuore ja terveystarkastajan lausuntoa tiloista vasta odotellaan.

Sen sijaan Seitsemän veljeksen koulun tilanteeseen Lehtonen ja Hirvonen toivoisivat nyt laajempaa näkemystä Rajamäen palvelujen tulevaisuudesta, jotta voidaan selvittää rakennetaanko koululle nykyistä vastaavat tilat vai keskitetäänkö alueelle mahdollisesti muitakin palveluita. Rajamäellä kysymysmerkkeinä ovat mm. sisäilmaongelmista kärsivän Tornitien päiväkodin kohtalo ja kirjaston tuleva paikka, sillä nykyisen kirjaston paikalle on kaavoitettu kerrostalo. Myös nuorisotilat ovat tällä hetkellä vuokratiloissa.

Hirvonen muistuttaa, että monessa kunnassa nuorisotilat, kirjastot ja koulut on tuotu samalle kampukselle.

– Jos alueelle tehdään nyt jotain uutta, niin on järkevää katsoa mitä kaikkea tuodaan samojen tilojen sisään ja saataisiinko siinä jotain synergiaetuja. Ja mihin eurot riittävät.

 

Iso asia on myös lukio-opetuksen tulevaisuus. Konsulttiyhtiö esittää nyt, että lukio-opetus keskitettäisiin kokonaisuudessaan vuodesta 2023 lähtien Kirkonkylään uuteen lukiorakennukseen.

Konsulttiyhtiön laskelmien mukaan olisi edullisempaa järjestää lukiokoulutus yhdessä uudessa yksikössä kuin nykyisissä lukiorakennuksissa. Vaikka uusi rakennus vaatisi investointia, niin toimintamenojen ero olisi vuoteen 2030 mennessä uudessa rakennuksessa 834 000 euroa nykymallia pienempi.

Konsulttiyhtiö on myös laskenut, että koska sekä NYK:n että Rajamäen lukion rakennuksia pitäisi joka tapauksessa korjata tulevina vuosina, niin vanhoihin rakennuksiin tulisi varata investointirahaa n. 7,6 Me. Uudislukion investointikustannuksiksi konsulttiyhtiö arvelee n. 13,2 Me. Tähän asti on puhuttu n. 18 miljoonasta, mutta konsulttiyhtiön laskelmien mukaan pienempien oppilasennusteiden vuoksi ja tehokkaammalla tilankäytön suunnittelulla kustannukset voisivat olla pienemmät. Siihen konsulttiyhtiö ei ottanut kantaa, pitäisikö myös pääkirjasto saattaa lukion yhteyteen, mutta sen FCG totesi, että pääkirjastossa pitäisi tehdä perusparannus mahdollisimman pian.

– Lukion tilaratkaisua jatkoselvitetään palveluverkkotyön yhteydessä.

Lue myös: Esitys: Nurmijärvi sulkee neljä alakoulua ja keskittää lukio-opetuksen Kirkonkylään

Pitäisikö lukio-opetus keskittää Kirkonkylään?

Ei
69% (113 ääntä)
Kyllä
31% (51 ääntä)
Ääniä yhteensä: 164

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Esitys: Nurmijärvi sulkee neljä alakoulua ja keskittää lukio-opetuksen Kirkonkylään25.10.2019 06.05
Rajakaari ja Kuntola kaipaavat korjauksia – "Emme haluaisi koko Rajamäkeä täyttää väistötiloilla"23.10.2019 06.00
Urheilupuiston koulussa sisäilmaongelmia – "Mietittävä korjataanko vai tehdäänkö uusi koulu"12.10.2019 06.10
Seitsemän veljeksen koulun parakit sittenkin toiselta toimijalta – hinta yli 1,8 miljoonaa22.9.2019 07.05
Nurmijärvellä painetta verokorotukseen – sisäilmakorjaukset rasittavat taloutta19.5.2019 06.05
Koulujen sisäilmaremontit etenevät – Seitsemän veljeksen koulusta odotetaan tietoa, Lepsämässä oireillaan yhä14.1.2019 06.15
Seitsemän veljeksen koulussa paljastui sisäilmaongelmia – Rehtori: Näihin asioihin ei voi suhtautua vähättelevästi 8.11.2018 09.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat