Paikalliset

Kielen ja Kalevalan kinttupoluilla – Petri Lehtonen kertoo Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista

Rajamäen Ryypin museo-opas Petri Lehto kertoo 12.11. Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista Rajamäen kirjastolla.

Riitta Ketola

Rajamäen kirjastossa kuullaan Rajamäen Ryypin oppaan Petri Lehtosen kertomana Elias Lönnrotin tutkimusmatkoista. Lehtonen tuntee Lönnrotin elämäntyön hyvin: hän toimi 10 vuotta museonhoitajana Sammatissa Paikkarin torpassa, Lönnrotin lapsuudenkodissa.

Vuosien 1828 ja 1845 välillä Elias Lönnrot teki kaikkiaan 11 muutamasta viikosta aina puoleentoista vuoteen kestänyttä kansanrunoudenkeruu- ja kielentutkimusmatkaa. Jalkapatikalla, veneessä soudettavana ollen tai sitä itse soutaen, suksilla sivakoiden, poroahkiossa, hevosrattailla tai hevosen selässä. Laivallakin tehdyt matkat veivät hänet Kuolan niemimaalta Vienan Karjalaan ja Aunuksesta Viroon. Vain kerran hän vaelsi silloisen Venäjän keisarikunnan rajojen ulkopuolelle, Norjan Lappiin.

Lönnrotin tutkimusmatkojen merkitys suomalaisuuden, suomen kielen ja Suomen mielen muotoutumiseen oli ja on käänteentekevä. Matkat tarjosivat Lönnrotille aineistoa Kalevalan ja Kantelettaren sekä sananlasku, arvoitus- ja loitsukokoelmien kokoamiseen, kielitieteellisiin tutkimuksiin, suursanakirjaan ja Suomen kasvistoa käsittelevään julkaisuun.

K-60: Kielen ja Kalevalan kinttupoluilla – Elias Lönnrotin 11 tutkimusmatkaa ti 12.11. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1, Rajamäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat