Paikalliset

Mato kertoo miten maata käytetään – omakotitonteista pulaa, yritystontteja saadaan pian lisää

Kirkonkylässä selvitetään vanhan sähkölaitoksen alueen rakentamisen aloittamisen aikaistamista.

Riitta Ketola

Milloin ja minne Nurmijärvellä tulee omakoti- ja kerrostaloja tai työpaikka-alueita? Näihin kysymyksiin linjaukset antaa Mato eli maankäytön toteutusohjelma, jota kunnanvaltuusto käyttää suunnitellessaan tulevia vuosia. Kunnanhallitus hyväksyi maankäytön toteutusohjelman vuosille 2019-2024 lokakuun lopussa.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että mato on osa kunnan talouden suunnittelua ja siinä koordinoidaan tonttien luovuttamista ja asuntotuotantoa siten, että tontteja on luovutettavissa oikeaan aikaan oikealta paikalta. Ohjelma tarkistetaan vuosittain ja sen toteutumista seurataan osavuosikatsauksen ja toimintakertomuksen yhteydessä.

 

Lehtosen mukaan paras kaavavaranto Nurmijärvellä omakotitonttien osalta on tällä hetkellä Rajamäellä. Siellä omakotitonttien tarjonnan uskotaan riittävän jopa 30 vuodeksi.

Merkittävimmät uudet asuinalueet ovat Uudenniityn ja Kylänpään alueet. Myös Saunatiellä on omakotitontteja. Vuosittain käynnistyy 10-20 omakotitalon sekä muutaman yhtiömuotoisen pientalon rakentaminen.

Kerrostalorakentaminen Rajamäelle ei ole viime vuosina kiinnostanut rakennusliikkeitä. Ohjelmakaudella arvioidaan valmistuvan yksi kerrostalokohde Patruunatielle. Kunnanhallitus lisäsi ohjelmaan toiveen siitä, että Rajamäellä selvitetään myös tiivistämisen mahdollisuutta täydennysrakentamisen keinoin.

 

Kirkonkylällä omakotitontteja on nyt tarjolla vähän, mutta Heinojan alueen rakentamisen arvioidaan lähtevän liikkeelle 2022. Kunnanhallitus halusi selvitettäväksi voidaanko alueen rakentamista aikaistaa.

– Se tarkoittaa sitä, että täytyy katsoa miten paljon se vaikuttaa vuosille 2020-21 toteutettavaksi suunnitellun kunnallistekniikan rakentamiseen, sanoo Lehtonen.

Kirkonkylällä halutaan myös lisätä kerrostalorakentamisen mahdollisuuksia. Tällä hetkellä Kirkonkylässä käynnistyy vuosittain kohteita arviolta 30-80 asunnon verran.

– Vanhan sähkölaitoksen alueen rakentamisen aloittamisen aikaistamista selvitetään, kertoo Lehtonen.

Täydennysrakentamisen mahdollisuuksia on tarkoitus tutkia muun muassa Lukkarin koulun ympäristössä.

 

Klaukkalassa ei tällä hetkellä ole riittävästi omakotitontteja kysyntään nähden. Tilanne paranee vasta Vanha-Klaukan alueen käyttöönoton yhteydessä vuoden 2021 jälkeen. Sinne on tulossa myös pientaloja sekä rivi- ja kerrostaloja.

Lehtosen mukaan yksi iso kysymysmerkki omakotitonttien tarjonnassa Nurmijärvellä ovat yksityiset maanomistajat. Heidän hallussaan on merkittävä määrä tontteja kaikissa taajamissa.

– Esimerkiksi Lintumetsän omakotitalueella kunta on jo luovuttanut lähes kaikki tonttinsa, mutta samalla alueella lähistöllä olevat yksityisten omistamat tontit ovat lähteneet rakentumaan hitaasti, vaikka alueen kunnallistekniikka on ollut jo usean vuoden valmiina.

Yksityisten tonttien rakentamisen ennakoinnin vaikeus on haaste myös palvelutuotantoon varautumiselle.

Kerrostaloasuntoja tulevina vuosina on tulossa Ali-Tilkan, Viirinlaakson, Vanha-Klaukan ja Korsipolun alueille 90-270 asunnon verran.

Suunnitteilla on ollut myös muutama muu kohde, mutta rakennusliikkeiden haasteet ja ratkaisut ovat siirtäneet joitakin hankkeita eteenpäin.

 

Klaukkalan ohikulkutie valmistuu 2021. Tämän Kehätien rakentamisen myötä on toiveena nopeuttaa Röykän alueen kaavoitusta ja kunnallistekniikan rakentamista.

Asemakaavan ulkopuolisilla alueilla uusien asuntojen rakentaminen on selvästi vähentynyt 2000-luvun alusta. Vuonna 2018 aloitettiin 16 uuden omakotitalon rakentaminen ja uusia valmistui 19 kappaletta.

Kylien osayleiskaava-alueilla on yksityisten omistamaa tonttivarantoa. Rakentamismahdollisuuksia on tarkoitus lisätä uusissa osayleiskaavoissa. Ensi vuoden tavoite on 30 omakotitaloa kyliin ja sen jälkeen määrä halutaan nostaa 50:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rajamäeltä tulossa myyntiin lisää omakotitontteja – varaus alkaa ensi viikolla27.10.2019 07.10
Ilvesvuoren yritysalue laajenee pohjoiseen5.11.2019 06.00
Kisakujan korttelin kehittäminen Klaukkalassa jatkuu – tilaaja hoitaa älykerrostalon viimeistelyt 30.10.2019 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat