Paikalliset

"Palveluverkkokysely on johdatteleva" – näin virkamiehet kommentoivat

Kunnan virkamiehet muistuttavat, että palveluverkosta kysytään mielipiteitä vielä useaan otteeseen, eikä konsulttien esitys ole välttämättä samanlainen kuin virkamiesten. Kuvassa seuraavista vaiheista kertoo tekninen johtaja Jouko Lehtonen.

Riikka Laine

Kolme viikkoa sitten esitelty palveluverkkoselvitys ja varsinkin aiheesta laadittu kuntalaiskysely ovat herättäneet runsaasti keskustelua paikallisten keskuudessa. Osa kuntalaisista on kritisoinut palveluverkkokyselyn olevan johdatteleva sekä mielikuvia luova. Nurmijärven Uutisten Facebook-sivuilla useampi kuntalainen on kommentoinut, että kysely ei ole neutraali, vaan sen tarkoitus on saada kuntalaiskannatusta virkamiesten haluamalle lopputulokselle.

Viranhaltijoiden laatima kysely pohjautuu konsulttiyhtiö FCG:n kolme viikkoa sitten esittelemään palveluverkkoselvitykseen.

Selvityksen lopputuloksena konsulttiyhtiö mm. esitti Metsäkylän, Palojoen, Valkjärven ja Uotilan alakoulun lakkautusta. Lisäksi konsulttiyhtiö esitti mm. kunnallisen lukiokoulutuksen keskittämistä Kirkonkylään uuteen lukioon.

Kunta avasi verkkokyselyn palveluverkkoselvityksen esittelyn jälkeen kotisivuilleen, jotta kuntalaiset voivat kertoa mitä mieltä ovat palveluverkkoselvityksestä. Vastausaikaa on perjantaihin 15.11. saakka.

Sivistysjohtaja Tiina Hirvosen mukaan kyselystä saatuja vastauksia hyödynnetään palveluverkkotyön valmistelussa ja päätöksenteossa.

– Ennen päätöksentekoa on vielä paljon työvaiheita. Seuraavaksi valmistellaan palveluverkkoehdotusta ja tämän jälkeen työpajatyönä (kuntapäättäjät, kuntalaiset, muut sidosryhmät) arvioidaan ehdotuksen vaikutukset. Laadittavasta palveluverkkosuunnitelmasta järjestetään alkuvuonna uusi kuntalaiskysely. Tämän jälkeen lautakunnat ja sidosryhmät voivat antaa lausuntonsa palveluverkkoehdotuksesta. Tämän jälkeen palveluverkkosuunnitelma viimeistellään ja tehdään lopullisesta palveluverkkoesityksestä vaikutusten arviointi, ja vasta tämän jälkeen palveluverkkosuunnitelma viedään päätöksentekoon. Tämän hetken arvion mukaan palveluverkkosuunnitelma tulee valtuuston päätettäväksi huhtikuussa 2020, tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo.

Miten kommentoisitte väitteitä siitä, että kysely on johdatteleva?

– Kysely on monipuolinen ja sen tavoitteena on, että eri puolilla kuntaa asuvat kuntalaiset voivat vastata kysymyksiin palveluverkkotyöhön liittyen ja osallistua palveluverkkotyöhön, Hirvonen ja Lehtonen sanovat.

 

Konsulttiyhtiön esitys on nostanut keskusteluun myös sen, mihin mahdollisesti lakkautettavien oppilaat voitaisiin tulevaisuudessa sijoittaa ja onko niissä tilaa uusille oppilaille.

Hirvonen kertoo, että Palojoen lapset voitaisiin sijoittaa Kirkonkylään Maaniittuun ja Lukkariin ja jotkut mahdollisesti Nukarille, Metsäkylän oppilaat puolestaan Mäntysaloon, Valkjärven Klaukkalaan, Uotilan oppilaat Röykkään tai Kirkonkylään.

 – Oppilasmäärät ovat tulevaisuudessa laskussa, eivätkä kunnan koulut sivistystoimen tulkinnan mukaan ole täynnä.

– Kirkonkylässä Karhunkorpeen mahtuu lisää lapsia, jolloin Maaniitusta vapautuu tilaa, Hirvonen sanoo.

Oletko tyytyväinen palveluverkkokyselyyn?

Ei
86% (36 ääntä)
Kyllä
14% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 42

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Esitys: Nurmijärvi sulkee neljä alakoulua ja keskittää lukio-opetuksen Kirkonkylään25.10.2019 06.05
Mitä konsultit sanovat Nurmijärven koulujen ja päiväkotien tulevaisuudesta? Palveluverkkoselvitys julki ensi viikolla15.10.2019 06.45
Nurmijärvi päivittää palveluverkkosuunnitelman – suureen työmäärään tarvitaan konsulttiapua24.7.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat