Paikalliset

Alkuluokkatoiminta laajenee Nurmijärven isoihin kouluihin

Alkuluokkia on jo Metsäkylän, Palojoen, Röykän, Valkjärven, Vendlaskolan, Karhunkorven, Lukkarin, Länsikaaren, Nukarin, Uotilan ja syksyllä myös Rajamäen ja Syrjälän kouluissa.

Riitta Ketola

Alkuluokkatoiminta laajenee lukuvuonna 2020–2021 Nurmijärvellä uusiin yksiköihin. Kunnanvaltuusto päätti asiasta keskiviikkona.

Asiasta käytettiin useita puheenvuoroja, vaikka itse alkuluokkatoimintaan suhtauduttiin positiivisesti. Esimerkiksi Sirpa Rantala (kesk.) nosti puheenvuorossaan esille alkuluokissa työskentelevien työtilat, suunnittelulle ja arviointikeskusteluille varattavan ajan ja tiedotuksen vanhempien suuntaan. Rantala korosti kaiken kaikkiaan suunnittelun tärkeyttä alkuluokkatoiminnan onnistumisessa isoissa kouluyksiköissä.

Kiinnostuksensa alkuluokkatoiminnan aloittamiseen lukuvuonna 2020–2021 ovat esittäneet Klaukkalan, Lepsämän, Maaniitun, Mäntysalon, Syrjälän ja Rajamäen koulut. Harjulan ja Isoniitun koulut aloittanevat toiminnan tilojen riittämättömyyden takia vasta seuraavana lukuvuonna.

Alkuluokkatoiminnan piirissä on alkaneena lukuvuotena 25 prosenttia vuosiluokkien 0–2 ikäluokasta. Lukuvuoden 2020–2021 tavoitteena on, että alkuluokkatoiminnan piirissä olisi 75 prosenttia ikäluokista.

Alkuluokkatoimintaan ei ole tähän mennessä käytetty talousarvion ulkopuolisia varoja. Kun isot koulut lukuvuonna 2020–2021 lähtevät mukaan kokeiluun, tarvitaan ensimmäisen kokeiluvuoden siirtymäajalle lisähenkilökuntaa.

Lisähenkilökunta koostuu neljästä lastentarhanopettajasta ja kymmenestä luokanopettajasta. Heidän työsuhteensa kestää yhden lukuvuoden ajan.

Lisähenkilökunnan tarve poistuu lukuvuonna 2021–2022, kun toiminta laajenee käsittämään myös toisen vuosiluokan oppilaat. Tällöin jokaiselle esiopetuksen sekä ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaista koostuvalle alkuluokkaryhmälle on osoittaa sen toiminnasta vastaava luokanopettaja jo olemassa olevasta opettajaresurssista.

Kustannukset yhden lukuvuoden siirtymä-ajalta ovat yhteensä 559 736 euroa.

Ensimmäiset alkuluokkakokeilut käynnistyivät Nurmijärvellä lukuvuoden 2018–2019 alussa Metsäkylän, Palojoen, Röykän, Valkjärven ja Vendlaskolan kouluissa. Kokeilua laajennettiin lukuvuoden 2019–2020 alusta Karhunkorven, Lukkarin, Länsikaaren, Nukarin ja Uotilan kouluihin.

Pitäisikö alkuluokkatoiminnasta tehdä valtakunnallinen malli?

Ei
53% (9 ääntä)
Kyllä
47% (8 ääntä)
Ääniä yhteensä: 17

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärvi lähtee Nuuka-linjalla ensi vuoteen – skeittipuisto ja koulujen pihat jäivät ilman lisärahaa14.11.2019 18.05
Säästöt iskevät myös Nurmijärven sivistystoimeen - säästöä palkkakuluissa ja ICT-laitteissa11.9.2019 07.15
Eskarit, ykköset ja kakkoset opiskelevat yhdessä – Palojoella yksi alkuluokkakokeilun kouluista18.2.2019 06.05
Alkuluokka yhdistää eskarit, ykköset ja kakkoset – Kokeilu alkaa ensi syksynä neljässä koulussa9.5.2018 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat