Paikalliset

Nurmijärven Yhteiskoulu juhli näyttävästi 90-vuotista taivaltaan – katso kuvat

Juhlassa nähtiin entisten oppilaiden värikäs tanssiesitys.

Rainer Lönnback

Kunnan vanhin yläkoulu ja lukio Nurmijärven Yhteiskoulu juhli viime viikolla 90-vuotista taivaltaan. Juhlaviikon tapahtumat alkoivat tiistaina 5. marraskuuta, jolloin koulussa vietettiin pukeutumispäivää. Oppilaita ja opettajia oli opastettu pukeutumaan menneiden vuosikymmenten tyyliin joko opettajien tai oppilaiden asuihin. Päivän aikana koululla nähtiin muun muassa 1970-luvun leveitä farkkuja ja värikkäitä paitoja, 1980-luvun tyyliin krepattuja hiuksia ja vahvoja silmämeikkejä mutta myös muutama vakavamielisesti pukeutunut lehtori.

 

Keskiviikkona koululla pidettiin koko koulun yhteinen aamunavaus, johon vieraaksi oli kutsuttu koulun entiset oppilaat Iida Åfeldt ja Lauri Bergström. Iida oli koululla myös kahden päivän ajan opettamassa äidinkielen tunneilla blogin tekemistä. Aamunavauksessa molemmat vieraat saivat kertoilla koulumuistojaan, mutta aamunavauksen tarkoituksena oli myös esitellä oppilaille sitä, millaisille erilaisille urille koulusta voi lähteä. Alun perin lastentarhanopettajaksi opiskellut mutta bloggaajana tunnettu Iida kertoi, miten blogien tekemisestä tuli hänen ammattinsa ja kuinka raskaaksi välillä käy se, kun jakaa oman yksityiselämänsä julkisuudessa. Lauri Bergström edusti aamunavauksessa tavanomaisempaa urapolkua. Opintojen lisäksi Laurin urapolussa oli ollut olennaista se, että hän oli ryhtynyt Nurmijärven Jalkapalloseurassa seura-aktiiviksi jo nuorella iällä. Tämän ansiosta hän oli oppinut myyntialalla tarvittavia taitoja ja saanut suoranaisen työpaikkaan johtaneen kontaktin.

 

Lukiolaisille oli tarjolla vielä lisää ammattiesittelyitä 9.11. lauantain juhlapäivänä, kun koulun entiset opiskelijat kävivät esittelemässä omia ammattejaan koululla.

Torstaina iltapäivällä oli vuorossa juhlien urheilullinen osuus, kun koko koulu oli Maaniitun koulun salissa katsomassa NYK 2019 ja NYK 2004 -salibandyjoukkueiden välistä kohtaamista. NYK 2004 joukkue oli muodostettu niistä pelaajista, jotka voittivat 2004 yläkoulujen poikien Suomen mestaruuden NYK:lle. Alkuperäisestä 16 hengen joukkueesta peliin pääsi paikalle 13 pelaajaa, mikä on kunnioitettava saavutus työssä käyviltä miehiltä. Joukkueen valmentajana toimi jo eläkkeelle siirtynyt koulun entinen liikunnanopettaja Martti Kainulainen kuten vuonna 2004. NYK 2019 joukkue oli puolestaan koottu lukion ja yhdeksänsien luokkien pojista.

Ottelu eteni tasaisissa merkeissä alusta loppuun. Yleisössä herätti huomiota se, että 2004 joukkueen miehet olivat onnistuneet pitämään yllä niin kuntonsa kuin pelitaitonsa. Koripallomiehenä tunnettu fysiikan lehtori Jyrki Leppäniemi totesi, että peli vaikutti korkeatasoiselta. Vielä kolmanneksi viimeisellä peliminuutilla 2004 joukkue onnistui tasoittamaan tilanteen 8-8:aan. Tässä vaiheessa myös aluksi jäyhä yleisö alkoi lämmetä peliin mukaan. Tasoituksen tuoma lohtu oli kuitenkin tilapäinen, sillä vain kolme sekuntia sen jälkeen 2019 joukkueen Tino Kivistö onnistui tekemään maalin, ja kun 2004 joukkue yritti tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla, 2019 joukkueen Setti Roimela kohotti kaukolaukauksen tyhjään maaliin. Ottelun tulokseksi tuli lopulta 10-9.

 

Varsinainen pääjuhla oli peruskoululle perjantaina ja lukiolle sekä koulun ulkopuoliselle yleisölle lauantaina. Mielenkiintoista on se, miten eri-ikäinen yleisö koki juhlan eri osuudet. Kevään 1960 ylioppilas Leena Kaarni piti juhlan mieleenpainuvimpana osuutena koulun musiikinryhmien tasokkaita esityksiä, jotka toivat Kaarnin mukaan juhlaan sellaista keveyttä, jota perinteisissä vuosijuhlissa ei ollut. Peruskoulun kahdeksannen luokan oppilaille Atelle, Konstalle ja Lukakselle juhlan mielenkiintoisin osuus oli historiakuvaelma, jossa käytiin dramatisoituna läpi koulun arkistoista löytynyttä materiaalia kuten opettajan päiväkirjoja, rangaistuskirjoja ja matematiikan tehtäviä sekä Marja-Liisa Vartion päiväkirjoja. Juhlaviikosta pojille oli jäänyt mieleen myös koulun kannatusyhdistyksen näyttely, jossa esiteltiin vanhaa oppimateriaalia ja luokkakuvia. Kevään 2018 ylioppilaalle Juho Lommille historiakuvaelma oli pääjuhlan mielenkiintoisin osuus. Sen sijaan kahdeksannen luokan oppilas Helvi piti eniten oppilaiden tanssiesityksestä. Juhlaa seuranneet hiukan iäkkäämmät herrat puolestaan havaitsivat juhlan alussa, ettei yleisö alkanut laulaa koulun lippulaulun melodian tahdissa, kun se soi lippujen saapuessa saliin. Samaten herrat ihmettelivät sitä, että ensimmäisessä musiikkiesityksessä kuoro aloitti esityksensä selin yleisöön.

 

Niin peruskoulun juhlassa kuin lauantain juhlassa tärkeää oli se, että molemmat juhlapuhujat sopivat hyvin kumpaankin tilanteeseen. Peruskoulun juhlassa yleisö kuunteli hiirenhiljaa, kun Miriam Schwartz kertoi omista myönteisistä kokemuksistaan oppilaana NYK:ssa. Lauantain juhlassa puolestaan Taavi Vartia huvitti yleisöä kertomalla omia muistojaan.

Yksi merkittävä osa lauantain juhlapäivää oli se, että paikalle oli saapunut entisiä NYK:laisia aina kevään 2018 ylioppilaista 90-vuotiaisiin entisiin oppilaisiin saakka. Juhlavieraiden kouluvuosien sisään mahtui yli 70 vuotta koulun 90-vuotisesta historiasta.

Teksti: Koulun juhlatoimikunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

90-vuotias NYK bilettää railakkaasti ja perinteisesti23.10.2019 09.00
"Diskokuningas ja kajahtanut urheilutyyppi 80-luvun viboilla" – tältä näytti Nurmijärven Yhteiskoulun penkkareissa15.2.2018 16.52
Nurmijärven yhteiskoulussa juhlittiin itsenäisyyttä – ohjelmassa 45 pajaa7.12.2017 16.05
Yhteiskoulu juhli 85-vuotista taivalta aamusta iltaan20.11.2014 09.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat