Puheenaihe

Terveyskaupasta ostettu kannabisöljy voikin olla laiton – IL: Toimittajalta rangaistava teko tänään TV:ssä

Hamppukasvista tuotettu CBD-öljy on terveystrendi, jonka EU on luokitellut uuselintarvikkeeksi.

Helena Nyman

CBD-öljyä eli kannabisöljyä myydään Suomessa luontaistuotemyymälöissä terveysvaikutteisena tuotteena. Kannabisöljyssä ei ainakaan pitäisi olla lainkaan huumaavaa ainesosaa.

Suomessa viranomainen luokitteli vuoden alkuun saakka kannabisöljyn kannabidiolin lääkeaineeksi, jonka ostamiseen tarvitaan resepti.

Tammikuussa tilanteeseen tuli muutos, kun Euroopan komissio luokitteli CBD:n koko EU:n alueella uuselintarvikkeeksi, jonka myyntiin tarvitaan uuselintarvikelupa.

Koska luvan saaminen on pitkä prosessi, tilanne on Suomessa sekava. CBD-öljyä myydään avoimesti, mutta esimerkiksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea luokittelee sen edelleen lääkkeeksi. Myös tulli valvoo CBD-öljyjä tarkasti.

Asiaa käsitellään maanantai-iltana Ylen televisio-ohjelmassa, Teemalla & Femillä kello 20.30 esitettävässä Spotlight: Kannabidioli – terveystuote vai huume? Ohjelma on jo katsottavissa Areenassa.

Iltalehti uutisoi ensimmäisenä, että illan ohjelmassa suomalainen toimittaja Pekka Palmgren syyllistyi rangaistavaan tekoon tv-ohjelmaa tehdessään.

Toimittaja Palmgren testaa ohjelmassa kannabidiolinia, jolla ei ole huumaavaa vaikutusta. Palmgren hankki CBD-öljyä tavallisesta suomalaisesta terveyskaupasta testatakseen sen vaikutuksia.

– Kun kuvasin äskeisen pätkän kännykälläni, en tiennyt, että syyllistyin rangaistavaan tekoon, Palmgren sanoo jo Areenasta löytyvässä Spotlight-ohjelmassa.

Teon laittomuus selvisi toimittajalle vasta, kun hän otti yhteyttä eri viranomaisiin. Ohjelmassa selviää, että CBD-öljyjen maahantuojan, myyjän, hallussapitäjän tai käyttäjän voidaan todeta syyllistyneen huumausainelain rikkomiseen.

CBD-öljyt ovat nousseet maailmalla trendiksi, koska niiden uskotaan mm. vähentävän unettomuutta ja stressiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi epäilee: Kannabisöljyn kokkailu teki karua jälkeä keittiön hellalle ja katolle – katso kuvat1.8.2019 13.26
Lääkekannabikselle odotetaan EU:lta yhteistä linjaa – kipukroonikkojen yhdistys vaatii lisää tutkimusta12.11.2019 18.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat