Paikalliset

Kalliomaan sairaalakoulu on juuttumassa väistötiloihin useammaksi vuodeksi – vielä keväällä puhuttiin vain tästä syksystä

Kalliomaan sairaalakoulun rehtorin Mika Saatsin takana olevalla talolla on pitkän historiansa aikana ollut monia käyttötarkoituksia. Nyt sen seinien sisäpuolella opiskelevat sairaalakoulun oppilaat.

Sauvo Jylhä

Viime kevät oli yhtä vuoristorataa. Vielä kaksi viikkoa ennen kevätlukukauden päättymistä Kalliomaan sairaalakoulun rehtori Mika Saatsi ei tiennyt, missä koulu elokuussa alkaisi. Se selvisi vasta kuukauden loppupuolella.

– Muutettiin kesällä Kellokosken sairaalan entiseen päärakennukseen Kartanoon.

Koulun käytössä on Kartanon kaksi ylintä kerrosta, toinen ja kolmas. Ensimmäisestä löytyy nuorisopsykiatrian tehostetun avohoidon yksikkö.

– Tiloja ei ole suunniteltu koulutoimintaa varten eikä tarkoituksena ole, että näihin jäätäisiin pysyvästi. Ratkaisu on väliaikainen.

Vielä keväällä Tuusulan tilapalvelupäällikkö Ritva Lappalainen arvioi, että väistö kestäisi vain syksyn ja kevätlukukausi alkaisi pysyvissä tiloissa, mutta toisin kävi. Nyt puhutaan jo kolmesta vuodesta, joskaan mitään ei ole lyöty varmasti lukkoon.

 

Saatsi pitää kolmea tilapäistä vuotta Kartanossa parempana kuin uutta muuttoa toisiin väliaikaisiin tiloihin.

– Mieluummin näin, ja kyllä tässä pärjätään – ollaan pärjätty elokuusta lähtien – ja miljööhän on todella hieno.

Niinpä, mutta sairaalakoulun vanhoille tiloille Kartano ei pärjää, ei lähimainkaan. Viime kevääseen asti koulu toimi vain kivenheiton päässä Kartanosta, Ohkolan vanhassa sairaalassa.

– Peruskorjauksen jälkeen ne olivat Suomen parhaat ja toimivimmat sairaalakoulutilat.

Muuttopäätös ei ollut sairaalakoulun käsissä. Sen saneli rakennuksen omistava Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), joka tarvitsi tilat oikeuspsykiatrian potilailleen edellisten tilojen vakavan sisäilmaongelman vuoksi.

– Vanhaan kouluun verrattuna Kartano on sokkeloinen ja vähän ahdas. Tiloja ei ehditty myöskään remontoida ennen kuin sairaalakoulun tavarat kannettiin sisään. Toivottavasti ennen ensi lukuvuotta saadaan hieman maalia seiniin.

 

Vaikka koulu näillä näkymin jää Kartanoon kolmeksi vuodeksi, niin tilapäisen ratkaisun vaihtumisesta pysyväksi Saatsi ei ole huolissaan – tai tarkkaan ottaen ”ei erityisen huolissaan”.

– Ei tässä kymmenen vuoden kuluttua enää olla. Uudet, pysyvät tilat saadaan aikaisemmin. Täytyy saada.

Tämä vuosi on Kalliomaan sairaalakoulun juhlavuosi, kun vuonna 1979 perustettu koulu täyttää 40 vuotta. Juhlia ei ole tiedossa. Sen verran uuvuttavia menneet kuukaudet ja ennen kaikkea kevät olivat.

Avointen ovien päivä torstaina

Kalliomaan sairaalakoulussa vietetään ylihuomenna torstaina, 21. marraskuuta avointen ovien päivää kello 13.30-15.30.

– Tilaisuus alkaa koulun toiminnan esittelyllä oppilaskunnan kahviossa ja jatkuu tutustumiskierroksella uusiin, väliaikaisiin tiloihin, koulun rehtori Mika Saatsi kertoo.

Kahviossa on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa, joista saaduilla myyntituloilla tuetaan oppilaskunnan toimintaa.

 

Sairaalakoulussa on oppilaspaikkoja pitkäaikaista lukukauden tai -vuoden kestävää opiskelua varten, mutta myös lyhyempiä jaksoja koulunkäyntikykyä tukevaan ja arvioivaan opetukseen.

– Tänä syksynä koulun aloitti nelisenkymmentä oppilasta. Yhdistävä tekijä on se, että kaikki ovat erikoissairaanhoidon piirissä.

Koulun palvelujen piirissä on viisi kuntaa: Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Pornainen.

– Jonoa on koko ajan. Kun koulu viime keväänä päätti pitkäaikaispaikoistaan, niin 24:tä vapaata koulupaikkaa kohden oli 50 lähetettä.

 

Lukujen suhde kertoo koulun tarpeellisuudesta ja ennen kaikkea siitä, mitä olisi odotettavissa, jos koulun toiminta syystä tai toisesta lakkaisi.

– Se tietäisi ongelmia alueen muihin kouluihin, Saatsi toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat