Paikalliset

Louhintahiekalla noin 160 hehtaaria maata Raalassa – kunta ei käytä etuosto-oikeutta uusimpaan kauppaan

Louhintahiekka Oy:n yva-menettelyssä oleva alue sijaitsee Hämeentien ja Hynnänkorventien väliin jäävällä alueella Raalassa.

Taina Joutsen

Raalan ja Nukarin alueen asukkailta on tullut Nurmijärven kunnalle joitakin toiveita siitä, että kunta käyttäisi etuosto-oikeuttaan Louhintahiekka Oy:n maakaupoissa.

Etuosto-oikeuden käyttämismahdollisuus tuotiin Nurmijärven kunnan maankäyttöpäällikkö Hannu Kujalan mukaan tiedoksi kunnanhallituksen kokoukseen 18. marraskuuta. Etuostolain mukaan kunnalle kuuluvat tehtävät hoitaa kunnanhallitus.

Kunnanhallitus ei kuitenkaan päättänyt käyttää etuosto-oikeutta. Syynä tähän oli Kujalan mukaan se, ettei etuosto-oikeuden käyttämiselle ollut lain mukaista edellytystä.

– Etuostolain 1 §:n mukaan etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. Mikään mainituista edellytyksistä ei täyttynyt kyseisen kiinteistökaupan osalta, Kujala kertoo.

Kyseisellä kiinteistökaupalla Kujala tarkoittaa Louhintahiekka Oy:n tuoreinta, elokuussa tehtyä maakauppaa. Etuosto-oikeus sen osalta päättyi perjantaina 22. marraskuuta.

– Lisäksi kyseessä oli määräosan kauppa eli Louhintahiekka omisti jo kolmanneksen kohteesta, jolloin myös yhteisomistus olisi ollut hankalaa käytännön toimintojen kannalta, Kujala jatkaa.

Louhintahiekka on ostanut Raalan alueelta merkittävän määrän maata, noin 160 hehtaaria. Pääosa maanostoista on tapahtunut tämän vuoden aikana.

Noin 44 hehtaarin aluetta yritys aikoo käyttää kiviaineksen louhintaan ja pilaantumattomien maa-ainesten loppusijoitukseen. Hanke on parhaillaan vaiheessa, jossa Uudenmaan ely-keskus käsittelee sen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Louhintahiekka Oy:n projektipäällikkö Jyrki Vainionpään mukaan muut ostetut maa-alueet ovat lähinnä peltoa, jota ei hänen mukaansa voi käyttää kuin maanviljelyyn. Hänen mukaansa niiden hankinta ei liity yrityksen yva-menettelyssä olevaan hankkeeseen.

– Yva-alue on se mikä on ja sille haetaan lupaa, hän toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Louhintahiekka Oy:n suunnitelmiin kirjoitti vastineen 737 lähiseudun asukasta18.11.2019 06.00
Louhintahiekka suunnittelee suurhanketta Raalaan – louhintaa ja maa-ainesten sijoitusta yhteensä 44 hehtaarille2.10.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat