Paikalliset

Tarhapäivä-elokuvan tähti Petteri Summanen: ”Kaikki järjestyy kyllä, jos jaksetaan rakastaa”

Elokuva Tarhapäivä perustuu Eve Hietamiehen vuonna 2012 kirjoittamaan samannimiseen romaaniin. Pääosaa tähdittää Petteri Summanen, joka nähtiin myös suosiota niittäneessä Yösyöttö-elokuvassa.

Annukka Vakkuri

Lapsesta tai lapsista vastuunottaminen yksin on rankkaa. Välillä se voi olla myös hauskaa, hulvatonta ja liikuttavaa.

On myös riski, että tapahtuu hyviä asioita.

Solar Filmsin tuottama elokuva Tarhapäivä on saanut kahdessa viikossa runsaasti katsojia elokuvateattereihin. Elokuva on jatkoa Yösyöttö-elokuvalle ja sitä tähdittää Petteri Summanen.

Elokuva perustuu Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin vuodelta 2012.

– Ajatus kirjan kirjoittamisesta syntyi vuonna 2006, jolloin oma poikani oli vuoden ikäinen. Olimme muskarissa laulamassa Pikkuiset kultakalat -laulua, kun muskariin tuli eräs isä yksin lapsensa kanssa. Perheen äiti oli sairaana, Hietamies taustoittaa.

– Siinä hetkessä syntyi Antti Pasanen, hän kertoo viitaten Summasen näyttelemään roolihahmoon.

Hietamies kuvailee ottaneensa Pasasen poikaan Paavoon runsaasti mukaan piirteitä omasta pojastaan.

– Kyllä Paavo Pasanen on ihan mun poika, hän sanoo nauraen.

Summanen kuvaa Pasasen hahmoa ”isäksi, jolla arki on vähän hukassa ja joka välittää pojastaan aidosti”.

– Parhaiten elokuvassa on onnistuttu mielestäni siinä, että se on koskettava tarina, joka muistuttaa meitä armollisuudesta. Kaikki järjestyy kyllä, jos vaan jaksetaan rakastaa.

Helsingissä Herttoniemessä asuvilla Petteri Summasella ja puolisollaan Kati Summasella on kolme lasta: 13-, 15- ja 21-vuotiaat.

Summanen kasvoi itse kolmevuotiaasta lähtien kahdestaan isänsä kanssa vanhempiensa erottua.

Äiti muutti perheen tyttären kanssa toisaalle ja isä ja poika muuttivat silloin Säkylästä Rovaniemelle. Hän näki äitiään ja siskoaan lähinnä koulujen loma-aikoina.

Vuosiin on mahtunut monenmoista, isän alkoholin liikakäyttöä ja nuorukaisen omillaan olemista, mutta Summanen sanoo saaneensa reppuunsa vahvan kokemuksen siitä, että on rakastettu.

– Teatterikorkeakoulusta alkoi aivan uudenlainen vaihe elämässäni, sanoo ammattinäyttämölle Tampereen Työväen Teatteriin silloin viittä vaille valmiina napattu Summanen.

Hän uskaltaa kannustaa pareja lasten hankkimiseen.

– Nuorisoa ei saisi pelotella sellaisilla asenteilla ja ajatuksilla, että lapsiperhe-elämä on kamalaa ja kuinka kaikki voi mennä pieleen. On surullista, jos esimerkiksi syyllisyys globaalista tilanteestamme estää lasten hankkimisen.

Tarhapäivä kuvattiin kevään ja kesän aikana pääkaupunkiseudulla, minkä lisäksi yksi jakso kuvattiin Espanjan Fuengirolassa viime marraskuussa.

Elokuvassa nähdään Petteri Summasen lisäksi merkittävissä rooleissa lapsinäyttelijät Olavi von Bagh ja Ellen Herler. Kuvausten aikana lapset olivat 7-vuotiaita.

– Lasten kanssa toimiminen on erilaista kuin aikuisten kanssa töiden tekeminen. Kuvauksissa oli järjestetty yksi henkilö huolehtimaan vain lapsista, joka sujuvoitti työskentelyä.

– Molemmilla lapsilla on synnynnäistä taipumusta näyttelijöiksi, Summanen kehuu

Keskeisissä rooleissa elokuvassa ovat myös Marja Salo, Marjaana Maijala, Juha Muje, Santeri Helinheimo Mäntylä, Niko Saarela, Marja Packalén, Ria Kataja ja Kimmo Taavila.

Elokuvan on ohjannut Tiina Lymi ja sen ovat käsikirjoittaneet Anna Viitala ja Tiina Lymi. Elokuvan tuottavat Markus Selin ja Jukka Helle ja sen levittää Nordisk Film.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Petteri Summasen pitää nykyään kiireisenä päätyö tuotantoyhtiö Zodiak Finlandin kehitysjohtajana, mutta aikaa on löytynyt myös uuden tv-sarjan käsikirjoittamiseen.

– Ihan vielä siitä ei voi kuitenkaan puhua enempää.

Tarhapäivä Kino Juhassa la 30.11. klo 16.30. Katso muut näytökset www.kinojuha.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat